Hodgkin

De ziekte van Hodgkin is een kwaadaardige aandoening die begint in de cellen van het lymfestelsel. Het is een vrij zeldzame vorm van kanker die meestal ontstaat in een lymfeklier in het bovenste gedeelte van het lichaam. De naam van de ziekte is afgeleid van de arts Thomas Hodgkin die al in de 19e eeuw de ziekte beschreef. Hodgkin komt vooral voor bij jonge mensen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, maar ook oudere patiënten krijgen met de ziekte te maken.

Oorzaak Hodgkin

De oorzaak van Hodgkin niet bekend. Wel weten we dat het om een kwaadaardige aandoening gaat van cellen die afstammen van de B-lymfocyten. Dit is een bepaald type witte bloedcellen die een rol spelen in onze afweer. Het Hodgkin-lymfoom (zoals de ziekte van Hodgkin tegenwoordig vaak genoemd wordt) is een wezenlijk andere ziekte dan de veel grotere groep van lymfklierkankers. Deze kankersoorten zijn verzameld onder de naam non-Hodgkin-lymfoom. De ziekte ontstaat in één lymfeklier, meestal in de bovenste helft van het lichaam. In de loop van maanden danwel jaren breidt de ziekte zich verder uit naar andere lymfeklieren.

Symptomen Hodgkin

De eerste symptomen van Hodgkin zijn te herkennen aan een zwelling van de lymfeklieren in de hals, onder een van de oksels of in de liezen. De zwelling is goed te voelen en het is gevoelig als erop gedrukt wordt. Soms ontstaat de zwelling in de ruimte tussen de longen, met benauwdheid en pijn rond het borstbeen tot gevolg. Verdere symptomen van Hodgkin zijn periodes met koorts, gewichtsverlies en gebrek aan eetlust, hevig zweten, zeer vermoeid zijn, jeuk over het hele lichaam en soms pijn op de plek van de aangetaste klieren bij het drinken van alcohol. Wat verder opvalt aan de symptomen van Hodgkin is dat ze niet weggaan maar voortdurend aanwezig zijn. Als de klachten langer dan twee weken aanhouden is het verstandig contact met de huisarts op te nemen.

Behandeling Hodgkin

De behandeling van Hodgkin is meestal gericht op genezing. Als er geen genezing meer mogelijk is dan richt de behandeling zich vooral op het verminderen van de klachten. Hoe de behandeling van Hodgkin precies verloopt is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, de risicofactoren en de leeftijd en lichamelijke conditie van de patiënt. Meestal wordt er chemotherapie ingezet; een behandeling met celdodende en celdelingremmende medicijnen. Door middel van bestraling wordt er radiotherapie toegepast op het aangetaste lichaamsdeel. Soms komt de ziekte van Hodgkin terug na chemotherapie en bestraling. Patiënten jonger dan 65 jaar krijgen dan vervolgens een zwaardere behandeling van Hodgkin met chemotherapie en bestraling, waarna ook een stamceltransplantatie plaatsvindt.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha