Hoesten

Een verkoudheid gaat vaak gepaard met hoesten. Vaak is dat erg vervelend, maar hoesten heeft wel een belangrijke functie. Het maakt namelijk de luchtwegen schoon. Door te hoesten worden vreemde stoffen en irriterend slijm uit de luchtpijp en de bovenste luchtwegen verwijderd. Het is een krachtige en ook krampachtige vorm van uitademen na een diepe inademing. Een besmetting met een griep- of verkoudheidsvirus zorgt er vaak voor dat iemand veel moet hoesten. Vaak is een luchtweginfectie hier de oorzaak van.

Langdurig hoesten

Soms moet iemand langdurig hoesten. We spreken dan van een chronische hoest. Langdurig hoesten houdt in dat er langer dan 8 weken hoestklachten bestaan zonder dat daarvoor een duidelijke oorzaak gevonden wordt. Het kan veroorzaakt worden door roken of bepaalde medicijnen voor hoge bloeddruk. Andere oorzaken voor langdurig hoesten kunnen zijn problemen in de neusbijholten, luchtwegovergevoeligheid of de effecten van maagzuur.

Hoesten kind

Het is nooit leuk als uw kind veel moet hoesten. Gelukkig is het vaak zo dat bij het hoesten van een kind een onschuldige kwaal de oorzaak is. De klachten zijn dan ook meestal binnen twee tot drie weken helemaal verdwenen. Gaat het bijvoorbeeld om een verkoudheid, dan hoesten kinderen de luchtwegen zelf schoon. Ook bacteriën en rokerige ruimtes kunnen een hoest veroorzaken bij een kind.

Tips tegen hoesten bij kinderen

Er zijn verschillende tips tegen hoesten bij kinderen. Zo is het allereerst van belang om een kind niet in een rokerige of stoffige ruimte te laten verblijven. Ook een goede hygiëne en een goede weerstand zijn belangrijk, vooral om hoesten als gevolg van virusinfecties en bacteriën te voorkomen. Verder zijn er speciale middelen verkrijgbaar, meestal op basis van siroop. Deze hoestdrankjes smeren de keel zodat de hoestklachten minder worden. Is er sprake van kriebelhoest dan kan een dropje of een lepel honing helpen. Geef honing alleen nooit aan een kind jonger dan een jaar oud.

Hoest met slijm

Een hoest met slijm is altijd nuttig want hierdoor worden de luchtwegen ontdaan van ongerechtigheden. Hoest met slijm komt meestal voor bij een hoest als gevolg van een virusinfectie. Het virus maakt slijm aan in de luchtwegen en de geprikkelde slijmvliezen geven een signaal af aan de hersenen zodat iemand gaat hoesten. Als u hoest met slijm terwijl u niet verkouden bent, dan kan er een andere reden zijn zoals bijvoorbeeld de ziekte COPD.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha