Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de bloedvaten inpompt. Als de druk op de bloedvaten te hoog wordt, raken de wanden van de slagaders beschadigd. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door sport, beweging, praten en emoties kan iemands bloeddruk tijdelijk stijgen. Een arts zal vaak pas de diagnose hoge bloeddruk stellen als bij iemand op tenminste drie verschillende momenten een te hoge bloeddruk is gemeten. De richtlijn is dat bij een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg er sprake is van hoge bloeddruk. Behalve als het om iemand van boven de 60 gaat die verder gezond is. Daar wordt namelijk een bovengrens voor de bovendruk van 160 mmHg gehanteerd.

Hoge bloeddruk symptomen

In principe kan iemand niet voelen dat hij of zij hoge bloeddruk. Er zijn bij hoge bloeddruk ook geen symptomen aan te wijzen. Alleen in het geval van een extreem hoge bloeddruk (ook wel een hypertensieve crisis genoemd) kan er sprake zijn van hoofdpijn, kortademigheid, zichtproblemen en duizeligheid. Op de lange termijn is een hoge bloeddruk wel schadelijk voor het lichaam en een aanhoudende hoge bloeddruk moet dan ook niet genegeerd worden.

Hoge bloeddruk verlagen

Om een hoge bloeddruk te verlagen, zijn er een aantal dingen die iemand kan doen. Meestal gaat het dan om het aanpassen van de leef- en eetgewoonten. Eet niet te veel zout en ben matig met zoethout thee. Elke dag voldoende groente en fruit eten is belangrijk, evenals minimaal 30 minuten per dag bewegen. Zorg verder voor voldoende ontspanning en rust en probeer af te vallen indien u te zwaar bent. Daarnaast is voldoende nachtrust belangrijk en is het ook verstandig om niet te roken. Als dit allemaal niet genoeg helpt, kunnen ook medicijnen de hoge bloeddruk verlagen.

Oorzaak hoge bloeddruk

De oorzaak van hoge bloeddruk is vaak niet bekend, meestal in zo’n 95% van de gevallen. Risicofactoren kunnen wel een rol spelen zoals overgewicht, te zout eten, alcohol, suiker, stress en erfelijke factoren. Ook diabetes, nierziekten en zwangerschap kunnen voor een hoge bloeddruk zorgen.

Hoge bloeddruk zwangerschap

Hoge bloeddruk komt bij zwangerschap veel voor, met name bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen krijgt te maken met hoge bloeddruk gedurende de zwangerschap. Op zich is het niet zo’n groot probleem, alleen kan het soms wel ontaarden in een ernstige ziekte: zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling als in het kraambed. Omdat de bloedvaten vernauwd zijn bij hoge bloeddruk, krijgt de baby minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha