Hoofdluis

Een hoofdluis is ongeveer drie millimeter groot en is grijsblauw van kleur. Hij leeft tussen hoofd- en baardhaar en voedt zichzelf met bloed. Een hoofdluis legt eitjes die ook wel neten worden genoemd. Deze kleven zich vast aan de haren en zijn wit of gelig van kleur. Na een week komen de luizen uit en leggen vervolgens na een dag of tien weer nieuwe eitjes. Heftige jeuk is het belangrijkste kenmerk van hoofdluis. Met name kinderen tussen de 3 en 12 jaar krijgen er mee te maken. Hoofdluis is heel besmettelijk en ze lopen van de een op de andere persoon over. Dat kan zelfs via kleding plaatsvinden, bijvoorbeeld door jassen op een kapstok. Vaak komt een luizenplaag dan ook voor op scholen of op andere plekken waar veel mensen samenkomen. Slechte hygiëne heeft overigens nooit iets te maken met het hebben van hoofdluis.

Hoofdluis herkennen

Het is belangrijk om hoofdluis te herkennen zodat er snel iets aan gedaan kan worden. Omdat hoofdluizen in de huid bijten, ontstaat er vervolgens een heftige jeuk. Heel soms is ook een lymfeklier in de nek gezwollen. Door gebruik te maken van een luizenkam is het goed te zien of iemand hoofdluis heeft. Herkennen gaat dan heel gemakkelijk.

Hoofdluis neten

De eitjes van de hoofdluis worden neten genoemd. Het is een doorzichtig eitje met daarin een larve. Witte neten zijn lege eitjes, bruine neten zijn eitjes waar een (mogelijk levend) larfje inzit. Een vrouwtjeshoofdluis kan meer dan 100 eitjes leggen en ze kunnen maandenlang vastgeplakt blijven zitten aan het haar, dichtbij de hoofdhuid. Neten komen nooit allemaal uit maar moeten wel allemaal verwijderd worden om iemand hoofdluisvrij te maken.

Hoofdluis voorkomen

Om hoofdluis te voorkomen zijn meerdere dingen te doen. Zo kan het haar het beste in een knot gedragen worden in plaats van los, met een lange staart of in vlechten. Die komen namelijk sneller met het haar van anderen in aanraking zodat de luizen gemakkelijker kunnen overlopen. Wekelijks kammen met een netenkam geeft ook de zekerheid dat u vrij van hoofdluis bent. Kijk verder ook uit met het dragen van kragen van echt bont.

Hoofdluis shampoo

Er zijn ook verschillende middelen die u kunt gebruiken bij hoofdluis. Denk daarbij aan een hoofdluis shampoo of lotion. Dit soort producten zijn meestal op basis van dimeticon, malathion en permetrine. Het veelvuldig gebruiken van hoofdluis shampoo of andere middelen wordt afgeraden omdat dat resistentie in de hand kan werken. Twee weken grondig kammen heeft dan ook nog altijd de voorkeur boven hoofdluis shampoo.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha