Hoofdpijn

Er kan veel gezegd worden over hoofdpijn. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, op diverse plekken in het hoofd. Hoofdpijn zelf kan het probleem zijn, maar hoofdpijn kan ook een symptoom zijn van een andere aandoening of ziekte. Niet iedere hoofdpijn vereist een bezoek aan een arts, maar het is wel verstandig om hoofdpijn in de gaten te houden wanneer het aanhoudt, vaak voorkomt zonder dat er een specifieke omstandigheid is die de pijn gemakkelijk verklaart. In dit artikel belichten we de verschillende soorten hoofdpijn en de mogelijke oorzaken ervan.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn komt in principe vaak voor. Stress, vermoeidheid of te weinig drinken zijn al enkele voorbeelden die voor deze pijn kunnen zorgen, en daar heeft natuurlijk iedereen wel eens mee te maken. Deze pijn is relatief snel weer over en kan verholpen worden door meer water te drinken, even te gaan slapen of een paracetamol in te nemen. Er zijn ook andere soorten hoofdpijn, die ook weer andere oorzaken hebben.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is in principe geen hoofdpijn, omdat het niet voorkomt op een plek waar hoofdhaar groeit. Aangezichtspijn kan chronisch of acuut zijn. Bij acute pijn gaat het vaak om een neusbijholteontsteking, of tand- of kiesproblemen. Bij chronische aangezichtspijn kunnen er heel andere oorzaken zijn. Chronische pijn wordt onderverdeeld in typische en atypische pijn. Bij typische aangezichtspijn is er in de meeste gevallen sprake van een beschadigde zenuw. Zaken die mogelijk oorzaak kunnen zijn van de atypische pijn zijn gordelroos, overbelasting van de kaakspieren of MS.

Migraine

Bij migraine is er sprake van een zeer ernstige hoofdpijn die in aanvallen komt. Deze aanvallen komen plots opzetten, soms ook midden in de nacht, en hebben een duidelijk begin en einde. Niet iedereen lijdt daarbij aan hetzelfde lijstje van symptomen, maar het is niet ongewoon dat mensen met migraine bij een aanval de hele dag op bed moeten blijven liggen. Symptomen zijn (naast de ernstige hoofdpijn) onder andere misselijkheid/braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraine komt ook onder kinderen voor en wordt voor die specifieke doelgroep dan ook ‘kindermigraine’ genoemd. Bij kinderen komt men vaak al een heel eind door bepaalde leefregels toe te passen, terwijl bij volwassenen bijna altijd medicijnen voor migraine nodig zijn om de hoofpijn te verlichten.

Andere soorten hoofdpijn

  • Hormonale hoofdpijn/migraine, waarbij vrouwen voor en na hun menstruatie last hebben van ernstige hoofdpijn.
  • Hoofdpijn die veroorzaakt wordt door (soms overmatig of langdurig) gebruik van medicijnen
  • Clusterhoofdpijn, die bekendstaat als de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. Deze hoofdpijn komt vooral voor bij mannen en heeft helaas nog geen medisch vastgestelde oorzaak.
  • Spanningshoofdpijn, een verzamelnaam voor verschillende soorten hoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn is lichamelijke inspanning gewoon mogelijk, en heeft rust eigenlijk geen invloed op de hoeveelheid pijn die men ervaart.

Behandeling hoofdpijn

Wat te doen tegen hoofdpijn? Welke medicijnen of leefregels u kunt inzetten om uw hoofdpijn te verlichten, hangt natuurlijk sterk af van de soort hoofdpijn en de mate van de pijn. Wanneer u een lichte hoofdpijn voelt, die bijvoorbeeld gevolg is van stress of vermoeidheid, hoeft u er niet altijd iets aan te doen. Rust nemen, genoeg drinken en eventueel een paracetamol zouden in dat geval gewoon de oplossing moeten zijn. Ook ibuprofen bij hoofdpijn kan een middel zijn, hoewel ibuprofen vaak pas wordt ingezet als paracetamol niet goed genoeg werkt of wanneer de hoofdpijn in sterkere mate aanwezig is. Om te bepalen welk medicijn u het beste kunt gebruiken, kunt u altijd terecht bij de arts, drogist of apotheker.

Soms is een paracetamol niet genoeg, omdat de oorzaak van de hoofdpijn anders is. Wanneer de hoofdpijn bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door tand- of kiesproblemen, zal deze niet ophouden tot u een bezoek hebt gebracht aan uw tandarts. Het is verstandig om niet lang door te lopen met hoofdpijn die ernstiger is dan hoofdpijn die u normaal wel eens ervaart. Uw arts kan dan bekijken of u een verwijzing nodig heeft, of welke behandeling/medicijnen in uw geval het beste zullen werken.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha