Hooikoorts

Wat is hooikoorts? Hooikoorts is de benaming voor overgevoeligheid voor pollen (stuifmeel) van bomen, planten en gras. Ongeveer vijftien tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. U bent dus niet de enige als u bijvoorbeeld van eind mei tot augustus met een loopneus of tranende ogen rondloopt. Website Hooikoorts.com legt het ontstaan van hooikoorts als volgt uit: het afweermechanisme van uw lichaam raakt in de war en reageert sterk wanneer het stuifmeel wordt ingeademd. Dit veroorzaakt de verschillende hooikoorts symptomen.

Hooikoorts symptomen

Hoewel de symptomen niet allemaal bij iedereen voorkomen, kunnen ze toch behoorlijk wat overlast veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld last hebben van tranende ogen wanneer u naar buiten gaat, maar u kunt ook veel gaan hoesten en niezen. Ook benauwdheid en jeuk kunnen uw plannen flink in de weg staan. De meeste verschijnselen van hooikoorts lijken veel op die van een verkoudheid. Alleen de tranende ogen, de jeuk en de algehele duur van de symptomen kunnen erop wijzen dat het gaat om een allergie voor pollen/stuifmeel. Wanneer hooikoorts symptomen het meest opduiken hangt af van de periode waarin de bomen/planten/grassen groeien waar u allergisch voor bent.

Hoe krijg je hooikoorts?

Hooikoorts is niet iets wat aangeboren of erfelijk is. Sterker nog, eigenlijk is het gewoon een geval van pech. Hooikoorts kan namelijk ‘ineens’ opduiken, u hoeft er niet eerder last van te hebben gehad om het nu te krijgen. Ook is het mogelijk om over hooikoorts heen te groeien, wat gemiddeld gebeurt tussen de tien en dertig jaar na het ontstaan van de allergie.

Behandeling

Er zijn helaas nog geen medicijnen of behandelingen die hooikoorts volledig kunnen tegengaan. Het is echter wél mogelijk om bepaalde dingen te doen of in te nemen die de klachten van hooikoorts verlichten. Wij zetten hier wat mogelijk opties op een rij:

  • Antihistaminica is een medicijn dat histamine blokkeert (de stof die vrijkomt en die een allergische reactie veroorzaakt).
  • Een behandeling met cromonen zorgt er eveneens voor dat er minder histamine in het lichaam vrijkomt.
  • Soms is er een combinatie nodig van middelen, om alle symptomen die u heeft te verlichten. U kunt het beste met uw arts of apotheker overleggen welke middelen in uw geval gecombineerd kunnen worden.

Andere tips tegen hooikoorts

Uiteraard geven we u graag meer tips die de klachten bij hooikoorts kunnen verminderen:

  • Houd het weer in de gaten. Het is bijvoorbeeld niet verkeerd om na een flinke regenbui gelijk naar buiten te gaan! De pollen zijn dan als het ware uit de lucht gespoeld waardoor u er minder last van zult hebben
  • Was de handen regelmatig en neem bijvoorbeeld een douche voor het slapengaan
  • Draag een zonnebril die goed om de ogen sluit zodat er minder pollen binnendringen
  • Houd de ramen in het hooikoortsseizoen zo veel mogelijk dicht

Omdat de klachten van de allergie uw dagelijkse leven sterk in de weg kunnen staan, raden we aan om zo veel mogelijk te ontdekken welke middeltjes voor u werken en welke niet. Voor meer tips kunt u altijd terecht bij uw huisarts, apotheker of de drogist.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha