Jicht

Jicht is een pijnlijke reumatische aandoening, die ontstaat doordat urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Bij een eerste aanval van jicht voelt u hevige pijn, omdat u last heeft van een acute gewrichtsontsteking. Meestal gebeurt dit in het gewricht van de grote teen, maar de aanval kan ook elders optreden.

Jicht symptomen

Zoals gezegd komt de eerste aanval van jicht vaak voor in de grote teen. U voelt een dergelijke aanval vrij snel opkomen. Ook de enkels, knieën en zelfs de nieren kunnen ontstoken raken of minder goed gaan werken. Bij een jichtaanval voelt u pijn, wordt het gewricht dikker en voelt het betreffende gebied warm en stijf aan. De huid rondom het pijnlijke gewricht wordt bijna altijd felrood. De pijn en gevoeligheid kunnen zo erg worden dat het gewricht weinig gewicht meer kan dragen. Soms blijft de jicht beperkt tot één aanval maar soms komen de aanvallen ook terug. Deze kunnen zich dan uitbreiden naar andere gewrichten.

Oorzaak jicht

Jicht komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen deze vorm van reuma krijgen. Bij vrouwen gebeurt dit meestal na de overgang, terwijl mannen het vaak tussen het veertigste en vijftigste levensjaar krijgen. Bij veel mensen gaat een eerste jichtaanval ook over in een chronische vorm.

Overmatig eten en drinken van alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken, maar zijn niet de werkelijke oorzaak. Als de stofwisseling niet goed verloopt, hoopt het urinezuur zich op en wordt de kans op jicht vergroot.

Jicht behandeling

In principe wordt jicht behandeld met medicijnen. Het is, vooral bij chronische jicht, uitermate belangrijk om zo snel mogelijk met deze medicijnen te starten. Als u dit niet doet, verslechtert de toestand van de gewrichten en bestaat de kans dat u deze later minder goed kunt gebruiken. Contact opnemen met een arts is daarom altijd een verstandige zet. Vooral als u al langer last heeft van jicht en het ook een grote rol speelt in het dagelijks leven van u in of dat van uw naaste, kan het zijn dat uw behoefte aan zorg toeneemt. Zuster Jansen kan u daar mogelijk bij helpen. Op de website vindt u daarom een handig overzicht van de zorg die wij aanbieden. Wilt u meer weten over andere vormen van reuma, kijk dan op de ZorgKompas pagina’s over reuma, artrose.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha