Kalknagels

Een kalknagel is de meest voorkomende aandoening van nagels bij mensen. De medische term voor kalknagels is onychomycose, maar in de volksmond wordt vaak de term schimmelnagel gebruikt. Schimmel is namelijk de veroorzaker van deze verder onschuldige aandoening.  Als iemand kalknagels heeft dan houdt dat in dat hij of zij een of meer nagels heeft die met schimmel geïnfecteerd zijn. Meestal zijn dit schimmels met de naam dermatofyten die ook voetschimmel kunnen veroorzaken.

Schimmelnagel

Hoe ontstaan een schimmelinfectie en een schimmelnagel eigenlijk? We hebben allemaal schimmels op de huid en onder de nagels, maar die ontwikkelen zich lang niet bij iedereen tot een schimmelinfectie. Dat kan namelijk alleen als de schimmel de kans heeft om de huid binnen te dringen. Denk daarbij aan een beschadigde huid of aan een vochtige en warme omgeving (zoals een douche- of badruimte) waar schimmels zich goed kunnen ontwikkelen. Een schimmelnagel wordt relatief eenvoudig van de een op de andere persoon overgedragen via zo’n ruimte. Ook kan iemand zichzelf verder besmetten, zodat er meerdere kalknagels ontstaan. Loop daarom ook nooit te lang rond met een kalknagel of voetschimmel. Een schimmelnagel is te herkennen aan de geelwitte kleur in het beginstadium. Wordt de nagel niet behandeld, dan verandert hij in een geelbruine kleur en wordt de nagel bovendien ook brokkelig, bobbelig en dik. Soms kan de nagel ook helemaal loslaten, wat erg pijnlijk is.

Kalknagels behandelen

Kalknagels behandelen is stukken moeilijker dan voetschimmel behandelen, aangezien de schimmel vaak onder de nagel zit en moeilijk te bereiken is. Daarnaast is keratine (de belangrijkste bouwstof van de nagel) zeer moeilijk doordringbaar voor de meeste anti-schimmelcrèmes. Tegenwoordig zijn er middelen verkrijgbaar die van binnenuit werken. De resultaten daarbij zijn goed, maar het is wel alleen via een recept van de huisarts te verkrijgen. De kuur duurt minstens drie maanden en kan ook bijwerkingen hebben. Kalknagels uitwendig behandelen kan veelal in de vorm van een stift, olie en tinctuur; allemaal verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Het voordeel is dat het geen zware bijwerkingen heeft.

Kalknagels laseren

Sinds een aantal jaren zijn kalknagels te laseren. Het is een pijnloze behandeling die vaak maar één keer hoeft plaats te vinden. De weken na de behandeling begint de nagel langzaam tot een gezonde nagel uit te groeien. Voordat de nagel weer helemaal gezond is, moet u wel rekenen op een periode van zeven tot negen maanden. Na het kalknagels laseren volgt meestal ook nog een behandeling met antischimmelzalf.

Oorzaak kalknagels

De oorzaak van kalknagels kan gevonden worden op meerdere gebieden. Sommige mensen wassen de huid te vaak met zeep en drogen hun voeten na het douchen en baden niet goed af. Ook is het belangrijk om elke dag van sokken te wisselen en schoenen tussentijds goed te laten luchten. Daarnaast is het verstandig om op badslippers te lopen in doucheruimtes en zwembaden, omdat daar ook de oorzaak voor kalknagels gevonden kan worden.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha