Kanker

Kanker is een aandoening die op verschillende plaatsen in het lichaam kan voorkomen. Er is niet één soort kanker. Bij kanker zijn er cellen die zich onbeheerst vermenigvuldigen en deze blijven dat ook doen. De cellen breiden zich uit in het omliggende weefsel en richten hier schade aan. Ook kan er sprake zijn van uitzaaiingen, waarbij de kankercellen via het bloed, de lymfevaten of lichaamsholten naar verder gelegen plekken in het lichaam reizen en zich daar verder verspreiden.

Soorten kanker

Zoals eerder gezegd bestaan er veel vormen van kanker, die op veel plaatsen in het lichaam voor kunnen komen. De ene vorm van kanker biedt betere kansen op genezing dan de andere. Bij mannen zijn het vooral prostaat kanker, long- en darmkanker die het meest voorkomen. Vrouwen lopen het meeste risico om borst-, darm- of longkanker te krijgen. Andere vormen van kanker kunnen bijvoorbeeld zijn: alvleesklierkanker, maagkanker, baarmoederhalskanker of een hersentumor. Hoe men kanker krijgt is verschillend: onder de oorzaken vallen chemische stoffen, verschillende soorten straling, erfelijke mutaties of bepaalde infecties.

Symptomen kanker

Omdat de vormen van kanker zo verschillend zijn, heeft niet iedereen dezelfde symptomen. Toch zijn er klachten die in meerdere gevallen kunnen duiden op kanker.

  • Zo ontstaan er bij kanker gezwellen (tumoren). Tumoren kunnen normaal gesproken zowel goed- als kwaadaardig zijn, maar bij kanker zijn ze kwaadaardig.
  • Kankerweefsel geneest slechter en bloedt snel. Bloedverlies bij bijvoorbeeld de ontlasting of urine, uit de tepel of bij het hoesten, kan een vroege waarschuwing zijn.
  • De tumoren veroorzaken druk op organen of andere structuren en veroorzaken hierdoor bijvoorbeeld botbreuken, pijn, epilepsie of verlammingen.
  • Kanker veroorzaakt vaak verandering in de stofwisseling. Denk hierbij aan een verhoogde hormoonproductie, huidafwijkingen, koorts, vermagering, verminderde eetlust, bloed- en stollingsafwijkingen en  hersen-, zenuw- of spierafwijkingen.

Zorg bij kanker

De behoefte aan zorg kan voorkomen in alle stadia van deze ziekte. Als u, uw partner of uw ouder zorg nodig heeft kunt u voor verschillende opties bij Zuster Jansen terecht. Schroom niet en neem contact met ons op om erachter te komen wat wij voor u kunnen betekenen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha