Keelontsteking

Een ontsteking in de keel ontstaat door een virus of bacterie. Het virus dat hier verantwoordelijk voor is, is bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus. Wanneer keelontsteking optreedt via een bacterie kan het gaan om verschillende soorten bacteriën, of een combinatie ervan. Daarnaast kan een keelontsteking ook andere oorzaken hebben, zoals vitaminegebrek. Bovendien bent u extra vatbaar voor het oplopen van een keelontsteking wanneer uw weerstand slecht is. Welke symptomen ervaart u bij keelontsteking?

Symptomen keelontsteking

Bij een keelontsteking ervaart u de volgende symptomen: pijn in de keel, of een branderig gevoel, pijn tijdens het slikken, een dorstig gevoel, opgezette klieren in de hals en een schorre of hese stem. Bovendien kan de keel er rood uitzien, soms met witte plekken. Daarnaast kunnen symptomen als koorts en oorpijn ook optreden als gevolg van keelontsteking. De symptomen van een keelontsteking lijken op de symptomen van keelpijn. Dit is echter niet hetzelfde.

Verschil keelpijn en keelontsteking

Iedereen heeft wel eens of meerdere malen last van keelpijn. Keelpijn is echter niet hetzelfde als keelontsteking. Keelpijn kan wel ontstaan door keelontsteking. Het hoeft echter niet direct te gaan om een ontsteking. Keelpijn kan ook andere oorzaken hebben, zoals roken of vaak uw stem verheffen. Hierbij hoeft er geen sprake te zijn van een ontsteking in de keel.

Is keelontsteking besmettelijk?

Keelontsteking wordt overgebracht door het inademen van de ziekteverwekker. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een besmet persoon hoest of niest. Keelontsteking is dus zeer besmettelijk, hoewel ziekteverwekkers alleen binnen in het lichaam kunnen overleven. U kunt dus bijvoorbeeld niet besmet raken wanneer u uit hetzelfde glas drinkt als iemand met keelontsteking. Toch is het aan te raden zeer voorzichtig te zijn wanneer iemand uit uw omgeving te maken een  keelontsteking heeft.

Wat te doen tegen keelontsteking?

Wat u kunt doen tegen keelontsteking, is onder te verdelen in preventie en behandeling. Bij preventie gaat het om tips die u kunt toepassen om keelontsteking te voorkomen. Bij behandeling gaat het om wat u kunt doen wanneer u keelontsteking al heeft opgelopen.

Preventie

Wat kunt u doen om keelontsteking te voorkomen? U kunt keelontsteking voorkomen door goed op te letten met het binnenkrijgen van ziekteverwekkers. Houd bijvoorbeeld altijd een hand voor uw mond wanneer u hoest, of nies in uw elleboog. Ook wanneer iemand anders niest of hoest kunt u hier rekening mee houden. Daarnaast kan het aanpassen van uw leefstijl een optie zijn, door gezond(er) te eten en meer te bewegen. Met een goede weerstand geeft u ziekteverwekkers namelijk geen kans.

Behandeling

Wat kunt u doen wanneer u keelontsteking heeft? Allereerst is het bij keelontsteking belangrijk om uw weerstand aan te sterken, zodat u de ziekteverwekkers overwint. Daarnaast kunt u zorgen voor voldoende frisse lucht in uw omgeving, om de overlevingskans van de bacterie of het virus zo klein mogelijk te houden. Een glas koud water of een keelpastille kan de keelpijn tijdelijk verlichten. Ook kunt u er voor kiezen om uw arts te bezoeken. Deze kan in een aantal gevallen antibiotica voorschrijven om de ontsteking te remmen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha