Keelpijn

Als gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie in de keel ontstaat meestal keelpijn. Het is een vervelende klacht die vaak voorkomt bij griep of verkoudheid. Ook andere klachten die door de infectie veroorzaakt worden, treden meestal gelijktijdig op. Denk daarbij aan een verstopte neus, hoesten en hoofdpijn. Overigens hoeft een infectie niet altijd de oorzaak van keelpijn te zijn. Ook door het verkeerd gebruiken van de stem, te veel de keel schrapen of te veel schreeuwen kan bij iemand keelpijn ontstaan.

Keelpijn bij slikken

Keelpijn komt bij slikken vaak snel aan het licht. Er kan een heftige pijn of een licht brandende pijn in de keel voelbaar zijn bij het slikken. Dit is afhankelijk van persoon tot persoon en van welk soort infectie iemand heeft. Door zwelling in de keel voelt iemand vooral keelpijn bij slikken. Andere symptomen die te maken hebben met keelpijn zijn opgezette en gevoelige halsklieren, rode en opgezwollen amandelen, een droge keel, witte stippen en dik en taai slijm achter in de keel.

Langdurige keelpijn

Bij langdurige keelpijn blijft iemands keelpijn lang aanwezig. We spreken dan ook wel van chronische keelpijn die vaak veroorzaakt wordt door een hardnekkig virus. Vaak is iemands weerstand niet goed, waardoor de keelpijn ook lang kan aanhouden. Het is altijd belangrijk om bij langdurige keelpijn achter de oorzaak te komen, zodat de klachten zo snel mogelijk kunnen worden verholpen. Het kan zijn dat iemand de ziekte van Pfeiffer heeft bij een langdurige keelpijn, zeker als deze persoon erg moe is en de klieren opgezwollen zijn.

Keelpijn tips: keelpijn verzachten

Er bestaan verschillende keelpijn tips die de keelpijn kunnen verzachten. Vooral bij een beginnende keelpijn zijn deze tips nuttig. Drink bijvoorbeeld koud water of eet ijsjes. Ook drop en kamillethee kunnen verlichting van de klachten geven. Bij koorts is het verstandig om bedrust te houden. Verder doet u er goed aan om weinig te praten, niet te roken en een zuigtablet te nemen. Lees als u zwanger bent wel even de bijsluiter van de zuigtabletten, omdat sommige tabletten worden afgeraden tijdens een zwangerschap. Antibiotica hebben meestal geen zin, want die helpen niet tegen virusinfecties en een bacteriële infectie gaat er ook niet eerder door over.

Bij keelpijn is een behandeling door een arts meestal niet nodig. Alleen bij een langdurige keelpijn (langer dan zeven dagen) kan het verstandig zijn om contact met de huisarts op te nemen. Is er sprake van een keelontsteking, dan kunnen soms de amandelen worden verwijderd. Heeft de keelpijn te maken met het verkeerd gebruiken van de stem, dan wordt een logopedist geadviseerd.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha