Kiespijn

Kiespijn is er in verschillende vormen en kan acuut opkomen en aanhoudend zijn. U voelt dan een voortdurende pijn die zeurderig en kloppend is. Iemand kan ook kiespijn hebben op het moment dat hij of zij warme of koude dranken drinkt of zelfs wanneer er alleen maar koude lucht langs het gebit stroomt. Bij een aanhoudende pijn doet u er altijd verstandig aan om contact met uw tandarts op te nemen. Hoe sneller een tandarts in kan grijpen, hoe beter dat is voor het gebit

Kiespijn: wat te doen

Meestal zijn gaatjes de oorzaak van kiespijn maar het kan ook door andere zaken ontstaan. Denk daarbij aan ontstoken tandvlees, een wortelontsteking, het doorkomen van de verstandskiezen, een abces, parodontitis, tanderosie, een bijholteontsteking en blootliggende tandhalzen. Heeft u aanhoudend of regelmatig last van kiespijn en wilt u weten wat te doen? U doet er altijd verstandig aan om uw tandarts een bezoek te brengen zodat hij precies kan achterhalen wat de oorzaak van uw kiespijn is en de juiste behandeling starten.

Kiespijn pijnstiller

Om de pijnklachten te verminderen bij kiespijn is een pijnstiller of paracetamol altijd een goede oplossing. Ook kan het helpen om de mond met kamillethee te spoelen. U kunt zelf ook dingen doen om kiespijn te voorkomen zodat het achteraf niet nodig is om de kiespijn met een pijnstiller te bestrijden. Probeer het aantal zure en zoete voedingsmiddelen dagelijks te beperken en drink water om te voorkomen dat de zuren de tanden aantasten. Poets de tanden niet alleen goed, maar ga ook stoken en flossen om etensresten en tandplak goed weg te krijgen.

Kiespijn verstandskies

Kiespijn bij een verstandskies treedt op op het moment dat de verstandskiezen aan het doorkomen zijn. Meestal is de eerste pijn daarbij te verhelpen met een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen. Als de pijn niet overgaat of als het tandvlees ontstoken raakt, moet u contact met de tandarts opnemen. Aan de hand van een röntgenfoto zal hij beslissen of hij de verstandskies wel of niet moet trekken. Hij kan ook een kaakchirurg inschakelen om de verstandskies te verwijderen.

Kiespijn en kaak

Bij kiespijn is de kaak meestal erg pijnlijk. Dit kan worden veroorzaakt door tandpijn of problemen met de kaak. Misschien is er tegelijkertijd iets mis met het kaakgewricht of is er sprake van spierpijn bij spieren die gebruikt worden tijdens het kauwen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha