Kinkhoest

Kinkhoest wordt ook wel pertussis genoemd en is een erg besmettelijke ziekte van de luchtwegen (een infectie) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het begint meestal met een verkoudheid die na een week of twee overgaat in hevige en langdurige hoestbuien. Zowel baby’s en kinderen als volwassenen kunnen kinkhoest krijgen. In Nederland krijgen kinderen een vaccinatie tegen kinkhoest, maar die sluit een besmetting niet volledig uit. Wie eenmaal kinkhoest heeft gehad, is langdurig beschermd tegen de ziekte; wel zo’n tien tot vijftien jaar.

Kinkhoest symptomen

De oorzaak van kinkhoest is de bacterie bordetella pertussis die wordt overgedragen via onder andere de neus en de mond. Wie besmet is met de bacterie, zal pas na een week tot drie weken verkouden worden. Meestal ontstaan de eerste kinkhoestbuiten twee weken daarna. Iemand is het meest besmettelijk in de periode voordat deze buien opkomen. Wat zijn nu bij kinkhoest de symptomen die op kunnen komen? Allereerst zijn ze meestal niet direct na de besmetting zichtbaar en na een incubatietijd van één tot drie weken treden de volgende klachten op: verkoudheid, niezen, een lichte koorts en een prikkel- of kriebelhoest. Na twee tot drie weken zijn de kinkhoest symptomen onder andere:

  • helder taai slijm;
  • overgeven;
  • plotseling opkomende en hevige hoestbuien;
  • blauw aanlopen (vaak bij baby’s zichtbaar);
  • lange en gierende ademhaling.

Kinkhoest baby

Kinkhoest bij baby’s kan zeer gevaarlijk zijn omdat de ziekte ernstig kan verlopen. Soms overlijden er zelfs kinderen aan kinkhoest. Baby’s worden doorgaans wel beschermd door de vaccinatie tegen kinkhoest via het Rijksvaccinatieprogramma. Regelmatig vinden er aanpassingen plaats in het vaccinatieschema om jonge baby’s zo goed mogelijk te behoeden voor deze ziekte. Toch is een besmetting vooralsnog nooit helemaal uit te sluiten.

Kinkhoest besmettelijk

Kinkhoest is besmettelijk en mensen besmetten elkaar via hoesten. Iemand die besmet is ademt kleine druppeltjes met de bacteriën uit of niest en hoest waardoor anderen de druppeltjes binnen kunnen krijgen. Voor baby’s is de grootste besmettingsbron de moeder, gevolgd door oudere broers en zussen.

Kinkhoest behandeling

In principe is een kinkhoest behandeling niet nodig omdat de ziekte uiteindelijk vanzelf weer overgaat. Soms kan het herstel wel enkele maanden in beslag nemen. Een hoestdrank of neusdruppels kunnen de klachten die er zijn wel enigszins verminderen. Antibiotica worden meestal niet voorgeschreven omdat die alleen werkzaam zijn in het beginstadium van de ziekte. Let wel op bij baby’s en tijdens een zwangerschap, want kinkhoest is wel gevaarlijk voor baby’s jonger dan 1 jaar en ongeboren kinderen van vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn.

 

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha