Koorts

Koorts wordt veroorzaakt door afweerstoffen (ook wel pyrogenen genoemd) die ervoor zorgen dat het lichaam meer warmte produceert dan afgeeft. Bij koorts is de lichaamstemperatuur meer dan 38 graden en het kan optreden bij alle soorten ontstekingen van weefsels en organen. Koorts vanaf 40 graden is echter uitputtend en verzwakt het afweersysteem. Eigenlijk is koorts een zinvolle reactie van het lichaam op een infectie en het helpt om de infectie te bestrijden. Als iemand koorts heeft, voelt hij of zij zich ziekig en bij hoge koorts kunnen ook koude rillingen optreden.

Hoge koorts

Er is sprake van hoge koorts als de lichaamstemperatuur hoger wordt dan 39 graden. Soms kunnen koortspieken van 41 en 42 graden voorkomen en bij een koortspiek van 43 graden is koorts zelfs levensbedreigend. Hoge koorts wordt ook wel hyperthermie of hyperpyrexie genoemd.

Symptomen koorts

Er bestaan verschillende symptomen bij koorts. Zoals al gezegd is de lichaamstemperatuur verhoogd; minimaal 38 graden. Het voorhoofd doet warm aan en iemand kan gloeiende en rode wangen hebben. Bij zeer hoge koorts komen koude rillingen ook voor en gaat iemand soms klappertanden. Koude voeten, woelen, koortsstuipen, zweten, ijlen en uitdroging zijn nog andere symptomen van koorts. De hoogte van de koorts en de duur zijn afhankelijk van de aard, plaats en omvang van de ontsteking.

Koorts bij kinderen

Koorts bij kinderen wordt door ouders vaak makkelijk herkend. Hun kind voelt dan namelijk warmer aan dan anders. Loopt de koorts snel op, dan kan een kind gaan rillen. Zakt de koorts, dan gaat een kind juist zweten en krijgt het warm. Hoe een kind reageert op koorts zegt meer over de ernst van de ziekte dan de hoogte van de temperatuur zelf. Als een kind voldoende drinkt en normaal blijft reageren, hoeft u zich nergens zorgen om te maken. Veel slapen en hangerig zijn is ook een normaal voorkomend symptoom bij kinderen met koorts.

Koorts behandelen

Het is niet gevaarlijk om koorts te hebben: u kunt er niet aan doodgaan en het kan ook geen beschadiging van de hersenen veroorzaken. Koorts is wel een signaal dat er ergens in het lichaam iets aan de hand is. Als de koorts niet hoger wordt dan 39,5 graden is koorts behandelen niet nodig. Het beste is om thuis uit te zieken en rust te nemen. Is de koorts extreem hoog (boven de 41 graden), houdt hij heel lang aan of krijgt u rode vlekken? Schakel dan de huisarts in om koorts te behandelen nadat hij of zij heeft vastgesteld wat de oorzaak is. Kinderen die meer dan 39 of 40 graden koorts hebben, kunnen een pijnstillend of koortsverlagend middel worden toegediend. Dit om koortsstuipen te voorkomen. Voldoende drinken is dan altijd het devies.

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha