Koortslip

Een koortslip of herpes labialis is een besmettelijke virusinfectie. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een koortslip uit zich meestal in een onschuldige huiduitslag op of rond de neus en de lippen. Eerst komt er een blaasje dat tijdens het genezen een korstje wordt. Een koortslip (en de verschijnselen daarvan) keren regelmatig terug omdat het virus altijd in het lichaam aanwezig blijft. In heel zeldzame gevallen kan een koortslip herpes genitalis veroorzaken (door orale seks) maar in principe heeft een koortslip niets te maken met deze seksueel overdraagbare aandoening.

Oorzaak koortslip

De oorzaak van een koortslip is dus een virusinfectie (herpes simplex). Tijdens de kindertijd worden mensen meestal al met het virus besmet. De symptomen van een koortslip zijn bij kinderen:

  • een hoge koorts;
  • opgezwollen lymfeklieren;
  • een branderig gevoel in de mond.

Meestal wil een kind niet eten, ook omdat er pijnlijke blaasjes in de mond ontstaan. Na tien tot veertien dagen zijn de koortsblaasjes weg. Het virus blijft hierna altijd in het lichaam aanwezig en kan op elk (on)gewenst moment weer actief worden. Als het virus na een eerste besmetting actief is, veroorzaakt het koortsblaasjes bij of op de lippen. De oorzaak van een koortslip is dan meestal een moment van verminderde weerstand zoals bij vermoeidheid, stress en menstruatie. Soms bestrijdt het lichaam andere infecties (zoals een griep of een verkoudheid) wat ervoor zorgt dat het herpesvirus geactiveerd wordt en daardoor de oorzaak van een koortslip is.

Symptomen koortslip

De veel voorkomende symptomen bij een koortslip zijn de volgende:

  • net voor een uitbraak van herpes een pijnlijk, tintelend en jeukend gevoel;
  • kleine rode plekken die uiteindelijk pijnlijke blaasjes worden;
  • aan het einde van de herpes cyclus een gelige korst die er vervolgens afvalt;
  • hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Koortslip besmettelijk

Bij direct contact is een koortslip besmettelijk. Het virus bevindt zich in de vochtige blaasjes en kan worden overgebracht tijdens het zoenen. Als iemand het lipblaasje met de vingers aanraakt en daarna iemands hand schudt, kan het virus ook worden overgebracht. Als de blaasjes zijn opgedroogd of als er een korstje op zit, is het besmettingsgevaar geweken. De incubatietijd is gemiddeld vier dagen maar kan soms wel variëren van twee tot twaalf dagen.

Een goede weerstand geeft een koortslip minder kans. Zorg daarom altijd voor goede voeding, regelmatige ontspanning en voldoende lichaamsbeweging. Bij de behandeling van een koortslip worden meestal medicijnen gebruikt. Een crème vermindert de klachten, maar de aandoening genezen is helaas niet mogelijk. Ten tijde van de blaasjes kan zinkzalf gebruikt worden ter verzachting.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha