Krentenbaard

Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd en is een ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door een bacterie. Krentenbaard is erg besmettelijk en komt vooral voor bij jonge kinderen en baby’s. Dit heeft te maken met het feit dat bij hen het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Er komen rode plekken en blaasjes op de huid die als ze kapot gaan een korstje krijgen. Omdat zo’n korstje op een krent lijkt en ze vaak rond de mond voorkomen, is de benaming krentenbaard bedacht. Krentenbaard is vaak zichtbaar rond neus en mond maar kan op alle plekken van het lichaam voorkomen.

Krentenbaard besmettelijk

Een krentenbaard is erg besmettelijk en is een huidaandoening. De infectie kan worden overgedragen via vocht uit de blaasjes. De incubatietijd bij krentenbaard is enkele dagen. Er zijn twee vormen van krentenbaard: de gewone en de blaarvormende krentenbaard. De blaarvormende vorm komt overigens minder vaak voor. Bij de gewone variant krijgt iemand last van plekjes op het hele lichaam die gaan jeuken en ontaarden in gelige korsten. Krentenbaard zit dan vooral rond neus en mond en aan de handen. Bij blaarvormige krentenbaard komen er eerst rode en jeukende bulten die later blaren worden. Ze bevatten troebel vocht en gaan snel kapot. Na indroging komt er een korstje op en deze variant kan over het hele lichaam voorkomen.

Krentenbaard bij baby’s

Krentenbaard bij baby’s komt vaker voor dan bij volwassenen. Omdat zij nog niet zo’n goede weerstand hebben, raken zij eerder besmet met krentenbaard. Heeft iemand in het gezin krentenbaard dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de baby niet besmet raakt. Baby’s hebben namelijk vaak kans op een ernstiger variant van de aandoening.

Krentenbaard bij volwassenen

Toch komt krentenbaard bij volwassenen ook regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die de ziekte kunnen veroorzaken: stafylokokken en streptokokken. Deze bacteriën komen op de huid voor en het lichaam binnen via wondjes op de huid. Als iemand een muggenbult, eczeem, schaafwondjes of de waterpokken heeft, is de kans op het krijgen van krentenbaard dan ook groter.

Krentenbaard oorzaak

Hoe kan iemand nu krentenbaard krijgen? De bacterie die bij krentenbaard de oorzaak is, zit in de keel en de neus. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder zelf er last of klachten van te hebben. Door hoesten, praten en niezen komen druppeltjes met de bacterie in de lucht die anderen vervolgens kunnen inademen en ook besmet raken. Het vocht dat in de blaasjes zit is erg besmettelijk. Als iemand aan de plekken gaat zitten, komen de bacteriën op de handen waarmee hij of zij zichzelf op andere plekken kan besmetten. Ook andere mensen lopen gevaar om dan door deze persoon besmet te worden.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha