Lage bloeddruk

Bloeddruk is de druk die het bloed op de ader- en slagaderwanden uitoefent. Iemands bloeddruk kan verschillende waarden hebben. Zaken als lichamelijke inspanning, stress en voeding kunnen invloed hebben op de hoogte van de bloeddruk. Bij een lage bloeddruk spreken we van hypotensie, waarbij de doorstroming van het bloed minder efficiënt is. Hierdoor worden de aanvoer van zuurstoffen en voedingsstoffen in iemands lichaam ook minder efficiënt.

Oorzaak lage bloeddruk

Een afname van de hoeveelheid vocht in het lichaam is meestal de oorzaak van een lage bloeddruk. Ook een verminderde hartwerking of een verstopping van de bloedstroom in de slagaders kan een oorzaak van lage bloeddruk zijn. Andere veel voorkomende oorzaken zijn onder andere uitdroging, een hevige allergische reactie, alcohol, bloedverlies, een hartinfarct of hartritmestoornis, maag- of darmproblemen en bepaalde medicijnen. Als er geen oorzaak voor lage bloeddruk gevonden wordt, spreken we van een idiopatische lage bloeddruk.

Lage bloeddruk symptomen

Meestal zijn er bij lage bloeddruk geen symptomen merkbaar maar iemand kan soms wel last hebben van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, een algeheel gevoel van slapte, vermoeidheid, misselijkheid of zelfs flauwvallen. Flauwvallen kan plotseling optreden, bijvoorbeeld door heel snel op te staan. Op zo’n moment stroomt er plotseling te weinig bloed door de aderen om de hersenen en longen van bloed te voorzien.

Lage bloeddruk en zwanger

Tijdens een zwangerschap wordt de bloeddruk lager en dit wordt veroorzaakt door twee factoren. Allereerst wordt de baarmoeder steeds groter en die kan als iemand plat gaat liggen op de aorta gaan drukken en ook op de holle aders. Ook door te snel omhoog te komen vanuit een liggende of hurkende positie, kan het bloed uit de hersenen wegstromen. Om lage bloeddruk bij zwanger zijn weer wat te verhogen, kunnen dropjes gegeten worden of kan er bijvoorbeeld zoethoutthee worden gedronken.

Lage bloeddruk voeding

Bij lage bloeddruk kan voeding bijdragen aan het verhelpen of verbeteren van een lage bloeddruk. Natuurlijk kan voeding niet alle aandoeningen wegnemen, maar het kan er wel voor zorgen dat de bloeddruk weer wat verhoogd wordt. De belangrijkste voedingsstof bij lage bloeddruk is zout en het zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Zout uit voeding dat in de bloedbaan terechtkomt, trekt vocht aan en laat de bloeddruk stijgen.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha