Leukemie

Leukemie is een verzamelnaam voor kanker in het bloed, in de leukocyten om precies te zijn. Dit zijn één van de verschillende soorten witte bloedcellen in ons lichaam. Omdat dit type witte bloedcellen wordt aangemaakt  in het beenmerg en hier ook de kanker ontstaat, spreken we bij leukemie van beenmergkanker of bloedkanker.

De rol van witte bloedcellen

Witte bloedcellen hebben een belangrijke rol bij het functioneren van het afweersysteem. Ze zorgen ervoor dat virussen, bacteriën, ziekteverwekkers en andere vreemde indringers worden gedood en worden afgevoerd naar de nieren en de lever. Bij leukemie wordt de groei van verschillende soorten witte bloedcellen ontregeld. Er worden nog wel witte bloedcellen geproduceerd, maar deze zijn niet rijp om te functioneren. Een gevolg hiervan is dat men overgevoelig wordt voor infecties.

Verstoring van andere bloedcellen

De productie van niet-rijpe witte bloedcellen zorgt ook voor een verstoring van de overige bloedcellen die worden aangemaakt in het beenmerg, zoals rode bloedcellen. Een tekort hiervan zorgt voor bloedarmoede, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen kunnen worden vervoerd door het bloed. De samenstelling van het bloed is ontregeld, waardoor verschillende organen in het lichaam in gevaar komen. De gevolgen zijn afhankelijk van het soort leukemie waarvan sprake is.

Soorten leukemie

Er zijn verschillende soorten leukemie: chronische leukemie en acute leukemie. Het grootste verschil zit hierbij in het wel of niet aanmaken van witte bloedcellen.

Chronische leukemie

Chronische leukemie komt het meest voor bij ouderen. Bij chronische leukemie worden er in plaats van te weinig juist teveel rijpe witte bloedcellen aangemaakt. Deze overproductie zorgt voor een ophoping van witte bloedcellen, die uiteindelijk gevaarlijk kunnen zijn. Toch blijven klachten bij chronische leukemie vaak langer uit dan bij acute leukemie.

Acute leukemie

Bij acute leukemie worden er ook teveel witte bloedcellen aangemaakt, alleen zijn deze niet rijp genoeg. Hierdoor verslechtert het functioneren van het afweersysteem. Acute leukemie komt in tegenstelling tot chronische leukemie het meest voor bij jonge mensen en kinderen.

Symptomen chronische en acute leukemie

De symptomen bij leukemie zijn afhankelijk van het type leukemie (acuut of chronisch). Chronische leukemie is vaak minder eenvoudig te herkennen dan acute leukemie. Dit komt doordat de klachten wel tot een paar jaar na het oplopen van de ziekte kunnen uitblijven. Het gaat bijvoorbeeld om het ervaren van druk op de maag of een vol gevoel in de buik. Ook kunnen er zwellingen ontstaan in de lymfeklieren. Daarnaast kan er bij chronische leukemie sprake zijn van dezelfde symptomen als bij acute leukemie. Bij acute leukemie kunnen klachten optreden als duizeligheid, moe zijn, bleek worden, snel blauwe plekken krijgen, infecties, hoofdpijn, hartkloppingen en spontane bloedingen.

Leukemie behandeling

Omdat het bij leukemie niet om een kwaadaardige tumor of gezwel gaat is de ziekte niet operationeel te verwijderen. De kanker is immers door het hele lichaam verspreid via de bloedbanen. Wel zijn er andere methoden bekend om leukemie te behandelen, zoals chemotherapie, signaaltransductieremmers, bestraling, immunotherapie, beenmergtransplantatie of stamceltransplantatie. Per type bloedkanker wordt gekeken welke behandelmethode het beste is en de grootste kans van slagen heeft. De kans op genezing is zeker niet uitgesloten.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha