Likdoorn

Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd en zit meestal onder de voet. Verder kan hij ook op vingers en handen voorkomen. Een likdoorn is een reactie van het lichaam ter bescherming tegen een overmatige wrijving; bijvoorbeeld in te nauwe schoenen. We kunnen twee verschillende soorten likdoorns onderscheiden: een harde likdoorn en een zachte (of weke) likdoorn. Bij een harde likdoorn zien we een naar binnen groeiend eeltplekje; meestal geel van kleur. Een zachte likdoorn heeft meer weg van een open wondje en kan ook vochtig zijn.

Een likdoorn verwijderen

Een likdoorn verwijderen is niet eenvoudig om zelf te doen. Toch zijn er genoeg dingen die u kunt doen om een likdoorn te behandelen. Schaf bijvoorbeeld het juiste schoeisel aan, zodat de irritatie verdwijnt en vervolgens ook de likdoorn. Gebruik ter aanvulling likdoornringetjes die de druk opvangen. De likdoorn zal niet verdwijnen, maar het verlicht wel grotendeels de pijn. Ook de aanschaf van een zooltje bij een likdoorn onder de voet kan soelaas bieden. Wilt u toch zelf echt aan de slag om de likdoorn te verwijderen? Tref dan de juiste voorzorgsmaatregelen. Neem eerst een voetbad of gebruik likdoornzalf om de likdoorn week te maken en daarna gemakkelijk weg te snijden met een scherp, chirurgisch mesje. Bij de apotheek zijn speciale eelt- en likdoornmesjes verkrijgbaar. Haal alleen de bovenste laag van de likdoorn weg; de pit kan namelijk beter door een arts of pedicure verwijderd worden.

Likdoornpleisters

Een likdoorn kan ook behandeld worden met zogenaamde likdoornpleisters. Dit zijn pleisters die precies over de likdoorn worden geplaatst (er zit een soort ringetje in dat om de likdoorn gaat) en onmiddellijk de pijn en de druk van de likdoorn verlichten. Zo’n pleister moet na twee dagen verwisseld worden. Na een dag of vier is de likdoorn zacht geworden en kan hij gemakkelijker verwijderd worden in een warm bad.

Likdoorn behandeling

Een likdoorn zelf verwijderen met een mesje is niet voor iedereen aan te raden. Daarom is het vaak verstandiger om de huisarts even te raadplegen voor een likdoorn behandeling. Zeker als de plek zeer pijnlijk wordt of als er duidelijke ontstekingen te zien zijn. Ook bij een slechte bloedcirculatie of bij diabetespatiënten is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Soms besluit een arts zelfs tot een operatieve ingreep, bijvoorbeeld bij een likdoorn die steeds weer terugkomt als gevolg van een afwijking aan de voet of aan een teen. Ook als de likdoorn onder een nagel zit, zal een operatie noodzakelijk zijn.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha