Longemfyseem

Longemfyseem wordt ook wel emfyseem genoemd en is een chronische ziekte waarbij longblaasjes verloren gaan. Longemfyseem is een vorm van COPB en het aantal longblaasjes dat beschadigd is bepaalt de ernst van de ziekte. Omdat de longblaasjes stuk gaan, ontstaan er grote met lucht gevulde blazen. Omdat er nu minder longblaasjes zijn, is het oppervlak van de long om zuurstof op te nemen ook kleiner geworden. Als u longemfyseem hebt, heeft u het benauwd en moet u veel naar lucht happen. Dit kan een angstig gevoel geven.

Oorzaak longemfyseem

De meest voorkomende oorzaak bij longemfyseem is roken. Er zijn bestanddelen in de rook van sigaretten die longweefsel beschadigen en ontstekingscellen aantrekken. Als het lichaam gezond is, wekt elke wond een genezingsreactie op. Zo kan het oorspronkelijke weefsel weer hersteld worden. Bij rokers met longemfyseem werkt dit mechanisme in de longen niet goed, waardoor het longweefsel verloren gaat. Maar roken is niet de enige oorzaak van longemfyseem. Ook bij chronische bronchitis raken longblaasjes verzwakt. Langdurig werken in stoffige omgevingen (zoals bij mijnwerkers) kan ook longemfyseem in de hand werken. Verder zijn er nog onder andere een aangeboren zwakte van de longblaasjes, longkanker en ouderdom (slijtage van het longweefsel) die een oorzaak van longemfyseem kunnen zijn.

Longemfyseem symptomen

Bij longemfyseem verschillen de symptomen van dag tot dag. De meeste patiënten vertonen vooral ’s nachts en in de ochtend longemfyseem symptomen. U moet dan denken aan vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, benauwdheid en een piepende ademhaling.

Longemfyseem behandeling

De belangrijkste longemfyseem behandeling is om te stoppen met roken zodat de longen niet nog verder achteruit gaan.  De longfunctie zal namelijk nooit meer verbeteren omdat de kapotte longblaasjes niet meer kunnen herstellen. Een verdere longemfyseem behandeling richt zich dan ook vooral op de ziekteverschijnselen. Zo zijn er medicijnen tegen de klachten van longemfyseem verkrijgbaar, namelijk luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Deze zijn er in de vorm van pillen, maar kunnen bijvoorbeeld ook met behulp van een zogenaamde inhaler worden ingenomen: een apparaatje waarmee het medicijn direct wordt ingeademd.

Luchtwegverwijders laten de spiertjes in de luchtwegen verslappen, zodat u meer lucht krijgt en minder kortademig bent. Een ontstekingsremmer beschermt de luchtwegen tegen ontstekingen. Bij een acute infectie wordt iemand direct behandeld met antibiotica. Soms wordt er ook extra zuurstof toegediend zodat de zuurstofopname verbeterd wordt.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha