Longkanker

Longkanker is een zeer ernstige vorm van kanker, die helaas vaak pas in een (te) laat stadium ontdekt wordt. Longkanker heeft namelijk gedurende lange tijd nog geen symptomen, en wanneer die zich wel openbaren is men er vaak al laat bij. In dit artikel leggen we meer uit over longkanker en belichten we bijvoorbeeld de oorzaken van longkanker en het behandelen ervan.

Symptomen longkanker

Longkanker wordt onderverdeeld in kleincellige en niet-kleincellige longkanker. Dit zegt iets over de kenmerken van de cellen, maar zo kan ook worden aangegeven hoe snel de tumor groeit en zich uitzaait door het lichaam.

Zoals gezegd is het lastig om longkanker te herkennen, omdat de symptomen heel subtiel beginnen en weinig opvallend zijn. Hoesten komt tenslotte ook voor bij een gewone verkoudheid of de griep; vermoeidheid en een slechte eetlust kunnen ook gevolg zijn van een stressvolle periode. Vooral bij oudere mensen lijken de symptomen vaak passend bij de leeftijd, waardoor men vaak te laat naar de dokter gaat. De symptomen van longkanker gaan meestal gepaard met een slechte conditie. Herkent u onderstaande ziektebeelden uit uw eigen situatie, dan kan het verstandig zijn om u te laten onderzoeken door uw arts.

 • Langer dan drie weken hardnekkig hoesten
 • Hoesten waarbij soms bloed in het slijm gevonden wordt
 • Luchtwegontsteking die ook met behulp van antibiotica niet overgaat
 • Pijn op de borst
 • Kortademigheid/benauwd zijn
 • Hees zijn zonder keelpijn
 • Zwelling van gezicht of nek
 • Meer slijmvorming

Wat veroorzaakt deze ziekte?

Veel mensen denken dat longkanker door roken veroorzaakt wordt en door niets anders. Dit is echter niet altijd het geval. Ja, de belangrijkste oorzaak van longkanker is het roken van sigaretten. De meeste mensen die longkanker hebben, hebben gerookt. Maar ook mensen die hun leven lang niet gerookt hebben, of waarbij geen blootstelling aan andere kankerverwekkende stoffen kan worden aangetoond, kunnen longkanker krijgen. Een spontane verandering (mutatie) in de cellen kan eveneens het ontstaan van deze tumor tot gevolg hebben. Longkanker is overigens geen erfelijke ziekte en kan dus niet van ouder op kind worden doorgegeven.

Behandeling longkanker

Bij longkanker is het helaas niet altijd zo dat men met één simpele operatie de kwaadaardige tumor weg kan halen. Een operatie zal alleen worden ingezet als de arts daarbij de volledige tumor kan verwijderen. Dat is helaas in lang niet alle situaties het geval. Bovendien is een operatie alleen een mogelijkheid bij niet-kleincellige longkanker, omdat de kleincellige variant te uitgebreid is en de operatie zo geen zin zal hebben. Alternatieven voor operaties zijn bijvoorbeeld:

 • Chemotherapie
 • Radiotherapie (bestraling)
 • Cytostatica
 • Endobronchiale therapie

Daarnaast zijn er nog verschillende andere behandelingen te benoemen die onder andere worden omschreven op de website van het Longkanker Informatiecentrum. Welke behandeling het beste is, hangt sterk af van onder andere de locatie van de tumor en hoe vergevorderd de longkanker is.

Leven met longkanker

Wanneer u te maken heeft met deze ernstige ziekte, heeft u stukken minder energie dan normaal. Het is dan ook belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt, door veel te rusten en op tijd hulp in te schakelen als het even niet gaat. Ga niet over uw eigen grenzen heen en doe de dingen die ú belangrijk vindt. Ook gezond eten helpt u zo veel mogelijk energie te behouden.

Is deze vorm van kanker te voorkomen?

Zoals gezegd is roken vaak de boosdoener als er longkanker in het spel is. Door niet te roken en zo min mogelijk mee te roken, verkleint u dus de kans op longkanker. Toch kan deze ziekte nooit 100 procent voorkomen worden, omdat het ook mensen kan overkomen die nog nooit van hun leven een sigaret hebben aangeraakt. Wanneer u te maken hebt met klachten die sterk lijken op de symptomen van een longziekte, bezoek dan tijdig uw arts voor een onderzoek. Hoe eerder longkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans is op genezing.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha