Longontsteking

Wat is een longontsteking en wat gebeurt er dan precies in uw lichaam? Bij een longontsteking gaat het om een ontsteking van de kleinere luchtwegen en longblaasjes. De luchtpijp wordt gesplitst in twee hoofdluchtwegen, naar beide longen één. Deze hoofdluchtwegen vertakken zich vervolgens als een soort boom in steeds kleinere luchtwegen. Aan ieder einde van een vertakking zit een longblaasje. Longblaasjes functioneren om zuurstof op te nemen in het bloed en afvalstoffen (zoals kooldioxide) af te geven. Wanneer er een ontsteking plaatsvindt in de longblaasjes en kleinere luchtwegen spreken we van een luchtwegeninfectie, oftewel longontsteking.

Hoe ontstaat een longontsteking?

Uw longen werken extreem hard om uw lichaam schoon te houden en de zuurstof die u binnenkrijgt te zuiveren. De lucht die u inademt is echter niet altijd schoon. Uw luchtwegen komen continu in contact met vervuilde lucht of ziekteverwekkers die het lichaam proberen binnen te dringen. Wanneer uw longen gezond zijn is er niks aan de hand en zorgt uw lichaam ervoor dat afvalstoffen via uw luchtwegen worden afgevoerd naar de juiste plek. Toch kunnen er om diverse redenen problemen optreden bij het functioneren van uw afvoersysteem. Zo kunnen uw luchtwegen bijvoorbeeld beschadigd raken door continue irritatie (denk aan allergische prikkelingen of roken). Wanneer ziekteverwekkers blijven hangen kunnen ze het weefsel binnendringen en zorgen voor infecties. Bij een longontsteking kan het gaan om de volgende ziekteverwekkers (of een combinatie ervan): virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Het is echter moeilijk om achteraf vast te stellen om welke ziekteverwekker het gaat.

Symptomen longontsteking

Bij een longontsteking kunt u verschillende symptomen ervaren. Vaak gaat een verkoudheid vooraf aan een longontsteking, waarna u niet beter wordt maar alleen maar zieker. Klachten die hierbij optreden zijn pijn bij het ademhalen, benauwdheid, pijn bij de longen, ophoesten van slijm, vermoeidheid en verminderde eetlust. Bij een longontsteking bent u enorm veel aan het hoesten, waardoor u extreme spierpijn kunt krijgen.

Beginnende longontsteking tegengaan

Wanneer u vermoedt dat u of iemand uit uw omgeving te maken heeft met een longontsteking is het belangrijk om direct een arts te bezoeken. Longontsteking moet namelijk zo snel mogelijk worden tegengegaan, zodat de ontsteking zich niet verder kan uitbreiden.

Wat te doen bij longontsteking?

Wanneer u te maken heeft met een longontsteking kunt u naast uw medicatie zelf een aantal dingen doen om de genezing te versnellen. Rust houden is hierbij het belangrijkste advies. Vaak is er bij longontsteking een periode van minimaal drie weken nodig om aan te sterken. Het gevaar is vaak dat longontsteking over ‘lijkt’ te zijn, maar dat de ontsteking nog niet geheel is verdwenen. Wanneer u uw lichaam niet de rust gunt die het nodig heeft, kan de ontsteking dus weer opzetten. Naast het houden van rust is het belangrijk om voldoende te drinken en frisse lucht om u heen te hebben. Hierbij helpt een gezonde voeding, net zoals het mijden van roken of meeroken.

Bevolkingscijfers longontsteking

Dat longontsteking vaak voorkomt in Nederland bewijzen de cijfers en statistieken. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 125.000 mensen te maken met een longontsteking. In de meeste gevallen heeft longontsteking geen ernstige gevolgen. Per jaar worden ongeveer 35.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking, waar ze vervolgens gemiddeld 9 dagen verblijven. Opvallend is dat de leeftijden 0-9 jaar en 55+ extra vatbaar zijn voor longontsteking.

Bron: Longfonds

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha