Luchtweginfectie

Er is sprake van een luchtweginfectie als het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt. Zowel de bovenste als onderste luchtwegen kunnen te maken krijgen met een luchtweginfectie. We spreken van een bovenste luchtweginfectie bij een verkoudheid aan de neus of keel of bij een bijholteontsteking. Een lagere luchtweginfectie is vaak ernstiger en we hebben het dan over een acute bronchitis en een longontsteking. Baby’s en jonge kinderen zijn meer vatbaar voor dit soort infecties omdat zij nog over onvoldoende afweer beschikken.

Luchtweginfectie symptomen

Wat zijn bij een luchtweginfectie de symptomen die veel voorkomen? We moeten daarin onderscheid maken tussen symptomen bij een onderste en bovenste luchtweginfectie. Luchtweginfectie symptomen bij de bovenste luchtwegen zijn hoesten, heesheid, keelpijn, loopneus, niezen, een verstopte neus, koorts en hoofdpijn. Bij een onderste luchtweginfectie zijn de symptomen afhankelijk van de specifieke aandoening. Bij acute bronchitis kan iemand lang blijven hoesten na een verkoudheid. Er wordt veel slijm opgehoest, de patiënt is kortademig en heeft een piepende ademhaling. Bij longontsteking is er vooral last van een versnelde pijnlijke ademhaling die oppervlakkig wordt. Daarnaast treden verschijnselen op als pijn op de borst, hoofd- en keelpijn, koorts, ophoesten van slijm (mogelijk met bloed), algeheel gevoel van ziek en moe zijn.

Luchtweginfectie besmettelijk

De meeste luchtweginfecties zijn virale besmettingen en soms zijn ze van bacteriële aard. Toch is een luchtweginfectie besmettelijk en kan het verspreid worden door het inademen van respiratoire druppels bij hoesten en niezen. Ook kan het via de handen worden overgedragen als die niet zijn gewassen nadat iemand zijn of haar neus heeft aangeraakt.

Luchtweginfectie behandeling

De luchtweginfectie behandeling bij een aandoening aan de bovenste luchtwegen is meestal niet nodig, omdat de klachten vanzelf na een of twee weken weggaan. Wel kunnen de klachten verlicht worden met behulp van pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Een hogere luchtweginfectie is bovendien erg besmettelijk. Bij een onderste luchtweginfectie zal bij acute bronchitis behandeling niet direct nodig zijn, want ook dat gaat meestal na twee weken over. Raadpleeg een arts als de klachten daarna nog niet verdwijnen. Bij longontsteking is het altijd verstandig om direct een arts te raadplegen. Een lichte ontsteking kan thuis worden uitgeziekt. Bij een bacteriële infectie wordt antibiotica voorgeschreven. Een virale luchtweginfectie moet vanzelf overgaan. Is de longontsteking zeer ernstig, dan kan opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn.

Luchtweginfectie kind

Een luchtweginfectie komt bij een kind erg vaak voor en het gaat dan met name om de bovenste luchtwegen. Hoe vaak zijn kinderen immers niet verkouden? Een bovenste luchtweginfectie bij een kind wordt meestal door een virus veroorzaakt en behandeling is meestal niet nodig.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha