Maagkanker

Wanneer u te maken heeft met maagkanker, dan bevindt zich een kwaadaardige tumor in de maag. Het medische woord voor tumor of kanker is carcinoom, vandaar dat maagkanker ook vaak maagcarcinoom wordt genoemd. Er bestaan verschillende soorten maagkanker. De soort hangt daarbij af van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. Adenocarcinoom is de meest voorkomende vorm. Deze tumor ontstaat uit de klierbuisjes in het slijmvlies van de maag. De andere soorten maagkanker zijn zeldzaam en beslaan ongeveer vijf procent van het totaal.

Toch is het niet altijd zo dat u maagkanker heeft wanneer er een tumor in uw maag zit. Een tumor in de maag kan namelijk ook een symptoom zijn van een andere aandoening.

Oorzaken van maagkanker

Hoe maagkanker ontstaat is eigenlijk nog niet zo duidelijk. Een chronische ontsteking van het maagslijmvlies of een poliep kunnen oorzaken zijn, en bij slechts een klein percentage (3-5 procent) lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Toch is er dus niet een specifieke oorzaak aan te wijzen die in de meeste gevallen van toepassing is. Wel is het bekend dat er een aantal risicofactoren is die de kans op maagkanker kunnen vergroten:

  • een eerdere maagoperatie waarbij een stuk van de maag is weggehaald
  • ongezonde en eenzijdige voeding
  • veel gerookte en in zout ingelegde voedingsmiddelen
  • een langdurige infectie met de Helicobacter pylori-bacterie
  • overmatig alcoholgebruik
  • roken

De symptomen: waar krijgt men mee te maken?

In het beginstadium van maagkanker zijn er vaak nog geen klachten. Lastig is bovendien dat de symptomen van maagkanker op zich ook een andere oorzaak kunnen hebben. Symptomen zijn bijvoorbeeld misselijkheid, brandend maagzuur, verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies en snel een vol gevoel hebben. Ook regelmatig braken en duizeligheid door bloedarmoede kunnen voorkomen. Over het algemeen wordt het aangeraden om naar uw arts te gaan wanneer u één of meerdere van deze klachten heeft, en deze niet binnen twee weken over zijn.

Hoe kan maagkanker worden behandeld?

Behandeling van maagkanker kan op verschillende manieren vorm krijgen. De meest voorkomende vorm van behandeling is een operatie in combinatie met chemotherapie. Het is ook mogelijk om chemotherapie zonder operatie toe te passen, om bestraling in te zetten of een stent te plaatsen. Een stent wordt geplaatst wanneer de tumor bovenin de maag zit, of juist ter hoogte van de maaguitgang. Deze oplossing wordt toegepast als voedsel moeilijk kan passeren. Een stent is in principe een buisje dat via een slagader wordt ingebracht. Ter hoogte van de blokkade ‘klapt de stent uit’, er wordt als het ware een ballon opgeblazen, waardoor de opening weer breder wordt en voedsel weer kan passeren. Niet iedere behandeling is bedoeld om maagkanker volledig te genezen. Sommige methodes zijn erop gericht om de ziekte af te remmen en klachten te verminderen. Welke behandeling voor maagkanker gekozen wordt hangt af van de grootte van de tumor, de locatie ervan, of er uitzaaiingen zijn en ook van hoe uw lichamelijke toestand is. Bespreek uw situatie met uw arts.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha