Maagpijn

De maag kan voor vele klachten zorgen en één daarvan is maagpijn. Maagpijn heeft meestal te maken met spanningen op de maag maar kan ook door medicijnen en verkeerde voeding veroorzaakt worden. Door de inwerking van maagzuur op de maagwand kan er een pijnlijk gevoel in de bovenbuik ontstaan. Dit wordt vaak omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Vaak komen de klachten na de maaltijd en ’s nachts opzetten.

Maagpijn na het eten

Maagpijn na het eten komt veel voor. Het is vaak het gevolg van gasophopingen, opboeren en oprispingen in de darmen. Als opboeren, oprispingen en overgeven veel voorkomen komt er steeds maagzuur in de slokdarm terecht. De slokdarm is niet berekend op dit zuur waardoor er een brandend gevoel achter het borstbeen ontstaat. We noemen dat ook wel refluxklachten. Maagpijn na het eten kan zich ook uiten in de vorm van een opgeblazen gevoel. Er vormt zich na de maaltijd dan een gespannen gevoel in de maagstreek. Door gasophoping in het darmkanaal kan de drang ontstaan tot het laten van winden.

Wat te doen bij maagpijn?

Wat is er te doen bij maagpijn en maagklachten? Klachten zijn deels te voorkomen door het maken van aanpassingen in de levensstijl en eetgewoontes. Zo moet u geen grote porties eten, niet te snel eten en het voedsel goed kauwen. Zware en vette etenswaren zijn uit den boze en drink ook niet te veel koffie, thee, alcohol en frisdranken met koolzuur. Probeer af te vallen bij overgewicht en ben terughoudend met scherpe kruiden, peul- en koolsoorten, chocolade en knoflook. Ook is het belangrijk om stress en spanningen zo veel mogelijk te vermijden.

Dit zijn allemaal zaken die u vooraf kunt doen om geen maagpijn te krijgen. Het is ook handig om te weten wat te doen bij maagpijn die al aanwezig is. U heeft de keuze uit verschillende medicijnen, zowel maagzuurbindende als maagzuurremmende. Maagzuurbindende medicijnen kunt u bij incidentele klachten gebruiken en geven het maagzuur geen kans op de maagwand in te werken. Maagzuurremmende medicijnen verminderen de aanmaak van maagzuur en verminderen de pijn en zijn het beste te gebruiken als de klachten langer aanhouden. Gebruik de medicijnen nooit langer dan twee weken zonder een arts te raadplegen.

Oorzaken maagpijn

De oorzaken van maagpijn zijn velerlei. Iemand kan last hebben van de spijsvertering of een maagzweer hebben. Ook een maagbloeding, koliek, brandend maagzuur en voedselvergiftiging kunnen oorzaken van maagpijn zijn.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha