Maagzweer

Een maagzweer is de benaming voor twee verschillende aandoeningen: een wond in het slijmvlies van de maag en een wond aan het begin van de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm is te vinden net voorbij de uitgang van de maag. Door verschillende oorzaken kan de balans tussen de zuur- en slijmproductie van het slijmvlies van de maag verstoord raken. Het zuur bijt vervolgens een gat in het slijmvlies van de maag of in de twaalfvingerige darm. De wond die dan ontstaat wordt de maagzweer genoemd. Bij een maagzweer horen ook maagklachten. Zenuwen komen bloot te liggen die als ze in contact komen met het zure maagsap pijn veroorzaken. Als een maagzweer perforeert boort het gat zich volledig door de maagwand.

Maagzweer: oorzaak

Bij een maagzweer is de oorzaak meestal een bacterie: de zogenaamde helicobacter pylori. Ook pijnstillers kunnen bij een maagzweer de oorzaak zijn. Verder spelen erfelijke factoren een rol en zijn alcohol drinken en roken ook veel voorkomende boosdoeners. Stress is daarentegen bij een maagzweer nooit de oorzaak, al kan stress wel iemands eetpatroon veranderen waardoor de maagklachten verergeren.

Symptomen maagzweer en maagzweer klachten

Of iemand nu een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm heeft: de symptomen bij een maagzweer komen grotendeels overeen. Veel voorkomende maagzweer klachten zijn in die gevallen:

  • braken en misselijkheid;
  • een gebrek aan eetlust en daardoor gewichtsverlies;
  • pijn of een vervelend gevoel in de onderbuik;
  • in geval van een ontstane maagbloeding bloed in de ontlasting die er zwart en teerachtig uitziet;
  • bloedarmoede (als de bloeding lang aanhoudt).

Wat nog specifiek opvalt bij een zweer in de maag is dat de maagpijn erger wordt na het eten. Zit de zweer in de twaalfvingerige darm, dan wordt de pijn vooral gevoeld op een lege maag.

Maagzweer behandeling

Eerst moet de diagnose voor een maagzweer gesteld worden alvorens een maagzweer behandeling kan worden ingezet. Door middel van een kijkonderzoek in de maag en de twaalfvingerige darm kan dit gedaan worden. Via een slangetje in de mond wordt een camera naar het uiteinde van de maag gebracht, een zogeheten gastroscopie.

Als de helicobacter pylori bacterie de oorzaak van de maagzweer is, is de maagzweer behandeling in de vorm van een antibioticakuur. Is deze bacterie niet de oorzaak, dan is het innemen van zuurremmers voldoende.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha