Malaria

Malaria is een ernstige infectieziekte die voorkomt in de (sub)tropen, op plekken waar het vochtig en warm is. Meer dan 200 miljoen mensen worden jaarlijks besmet met malaria, wereldwijd. Jaarlijks wordt de ziekte mee terug genomen naar Europa door duizenden reizigers. Malaria kan dodelijk zijn en is op verschillende plekken op de wereld zelfs doodsoorzaak nummer één. Vooral in Afrika is het malaria risico groot, zeker onder de kinderen. Malaria is dan ook een grote oorzaak van de kindersterfte in Afrika. Malaria wordt overgebracht op mensen en kinderen door de malariamug.

De malariamug en ziekteverwekker

Malaria wordt op mensen overgebracht door steken of beten van de malariamug. Er wordt gesproken van een malariamug wanneer deze uit het geslacht ‘Anopheles’ komt. Deze malariamug is besmet door een eencellige parasiet die de infectieziekte veroorzaakt en kan de parasiet overbrengen op gezonde mensen. De parasiet in kwestie is iets anders dan een bacterie of virus, vanwege het eencellige karakter. De malariamug is alleen ‘s nachts actief en kan malaria overbrengen tussen zonsondergang en zonsopgang. Wanneer u echter bent gestoken, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en verspreiding binnen het lichaam tegen te gaan.

Verspreiding binnen het lichaam

Wanneer u bent gestoken door een malariamug en de parasiet uw lichaam heeft besmet, gaat de parasiet zich vermenigvuldigen in een zeer snel tempo. Vermenigvuldiging vindt plaats in de lever en vervolgens in de rode bloedcellen. Op deze manier wordt de ziekte verspreid door uw lichaam, waarbij u binnen een week al last kunt krijgen van de malaria symptomen.

Malaria symptomen

De malaria symptomen beginnen vaak met koortsachtige verschijnselen. Hierbij kan het gaan om koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn en koorts. Ook braken, diarree, geelzucht en bloedarmoede kunnen voorkomen. De symptomen kunnen binnen een week zichtbaar zijn, maar het is ook mogelijk dat ze enkele weken op zich laten wachten. De incubatietijd van malaria (de periode voorafgaand aan de symptomen) is daarom niet concreet vast te stellen.

Malaria gebieden

Malaria gebieden zijn gebieden waar de kans op het oplopen van malaria erg groot is. Deze zogenaamde risicogebieden liggen vooral in de (sub)tropen. Bekende malaria gebieden zijn te vinden in Afrika (West, Centraal, Oost en Zuid), Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

Voorkom malaria op reis

Malaria wordt niet voor niks de reizigersziekte genoemd. Zeker wanneer u naar de tropen gaat is er kans dat u malaria oploopt wanneer u geen voorzorgsmaatregelen treft. Wanneer u op reis gaat naar één van de malaria risicogebieden, kunt u tabletten innemen om te voorkomen dat u wordt gestoken. Er zijn nog geen effectieve vaccinaties tegen malaria. Naast het innemen van malariapillen kunt u andere maatregelen treffen zoals het bedekken van de huid en het insmeren met DEET. Daarnaast wordt altijd aangeraden om onder een klamboe te slapen.

Belangrijk om te vermelden is dat u ondanks het slikken van malariapillen toch malaria op kunt lopen. Ook wanneer u weer terug bent in Europa kunt u malaria nog bij u dragen. Vermeld dan ook aan uw arts dat u in de tropen bent geweest, zodat een eventueel volgend bloedonderzoek snel kan worden uitgevoerd.

De ernst van malaria vaststellen

Er zijn verschillende soorten malaria te onderscheiden. De ernst van de opgelopen malaria hangt dan ook af van het type en uw weerstand. Ook is is het belangrijk hoe vroeg (of laat) de ziekte bij u is herkend. Wanneer u malaria oploopt hoeft er dus niet direct sprake te zijn van levensbedreiging. Uw arts kan hierover uitsluitsel geven door het doen van bloedonderzoek en het stellen van een diagnose.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha