Mazelen

Mazelen is een infectieziekte die verkoudheid, koorts en vlekjes veroorzaakt. Over het algemeen komt mazelen bij kinderen voor, en kreeg vroeger ieder kind wel eens mazelen. Maar: de gedachte dat mazelen een kinderziekte is en dús onschuldig, is onterecht. De meeste kinderen die mazelen hebben genezen vanzelf weer, maar er zijn ook kinderen die zwaar getroffen worden door complicaties van deze virusziekte. Sinds er in 1976 een mazelen vaccinatie is ingevoerd, ziet men een flinke daling in het aantal gevallen van mazelen en sterven er nog maar weinig mensen aan.

Kan mazelen bij volwassenen ook voorkomen? Ja, dat kan, maar dat gebeurt eigenlijk alleen nog bij mensen die vroeger niet zijn gevaccineerd en die in hun jeugd geen mazelen hebben gehad. Een inenting voor mazelen is vandaag de dag niet verplicht, maar wordt vaak wel sterk aangeraden om de kans op een nieuwe mazelen-epidemie te verkleinen.

De symptomen van mazelen

Het verloop van mazelen gaat ongeveer als volgt: de eerste symptomen van mazelen die zich openbaren zijn vaak hoge koorts, rode ogen, hoesten en verkoudheid. Aan de binnenkant van de wangen kunnen witte vlekjes ontstaan. Mensen die mazelen hebben worden doorgaans erg ziek. Na enkele dagen verschijnen er rode vlekken op het gezicht, in de nek en in de hals. Daarna verspreidt deze huiduitslag zich verder over het lichaam. De koorts kan steeds even verdwijnen en heel heftig weer terugkomen.

In de meeste gevallen trekken deze verschijnselen tussen de 7 en 10 dagen weg. Het komt helaas ook voor dat de gevolgen van mazelen ernstiger zijn, en er bijvoorbeeld een serieuze long-, oor- of hersenontsteking wordt veroorzaakt. Is hier sprake van, dan kan er blijvende schade ontstaan. De meest ernstige vormen van mazelen komen veelal voor bij kinderen onder de vijf jaar, en bij volwassenen die geen vaccinatie hebben gehad.

Hoe besmettelijk is deze infectieziekte?

Mazelen ontstaat door een zeer besmettelijk virus dat zich in de neus, mond en keel bevindt. Het wordt dan ook vaak overgedragen door bijvoorbeeld hoesten of niezen, vergelijkbaar met een verkoudheid. Ook via de handen, speelgoed of keukengerei kan mazelen worden overgedragen. Bij verkoudheid of griep wordt nog wel eens gezegd dat het vaak wassen van de handen helpt, of simpelweg afstand houden van personen die ziek zijn. Bij mazelen zou dat echter niet het geval zijn, daar is het te besmettelijk voor.

De oorzaak van mazelen is dus in de meeste gevallen contact met een besmet persoon. Wanneer iemand besmet is met mazelen, duurt het ongeveer tien dagen voor de symptomen zich openbaren. Het is lastig om er ‘op tijd bij te zijn’, gezien mazelen besmettelijk is vanaf twee dagen vóór de eerste symptomen, tot vier dagen nadat de vlekjes zijn verschenen.

Is mazelen te genezen?

Helaas zijn er geen medicijnen voor mazelen, omdat het hier een virale infectie betreft. Het verlichten van koorts of jeukklachten en het proberen weg te nemen van het zieke gevoel zal het enige zijn wat u in een situatie met mazelen kunt doen. Wel kan een arts soms antibiotica voorschrijven, wanneer door de mazelen ook nog een andere infectie is ontstaan.

Tips bij mazelen

Wanneer uw kind, uzelf of iemand anders in uw omgeving mazelen heeft en u voor diegene zorgt, is het belangrijk om aan onderstaande tips te denken.

  • Kleed degene die mazelen heeft niet te warm aan. Mazelen veroorzaakt koorts en de warmte die daardoor ontstaat moet het lichaam kunnen verlaten.
  • Veel drinken is bij koorts erg belangrijk.
  • Het is verstandig om veel rust te nemen. In bed blijven is niet noodzakelijk, ook kan men gewoon naar buiten voor frisse lucht.
  • Paracetamol kan ervoor zorgen dat het ‘zieke gevoel’ wat minder wordt.
  • Denk aan het informeren van uw omgeving over het feit dat mazelen geconstateerd is. Wanneer bijvoorbeeld een kind iedere dag naar school of naar een kinderdagverblijf gaat, kan het andere kinderen (die misschien niet gevaccineerd zijn) hebben besmet.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha