ME

Wat is ME? ME staat voor myalgische encefalomyelitis. Deze lastige term houdt in dat zich in het ruggenmerg en/of de hersenen een ontsteking bevindt, die gepaard gaat met onder andere ernstige spierpijn. ME is in veel gevallen chronisch en kent een grillig verloop.

ME symptomen

Myalgische encefalomyelitis wordt vaak verward met (of verwoord als) vermoeidheid. Het is echter niet de vermoeidheid, maar de lange en moeilijke herstelperiode ná de minste inspanning dat een duidelijk kenmerk van deze ziekte is. Deze herstelperiodes, die soms 24 uur maar soms ook dagen of weken duren, gaan voor de patiënt gepaard met onder andere een ziek gevoel, totale uitputting en ernstige spierpijn. Het immuunsysteem, de energievoorziening, de hormoonproductie en het cardiovasculair systeem (hart en bloedcirculatie) kunnen eveneens beïnvloed worden door ME. De ME symptomen zijn dus zeer uiteenlopend en uiten zich op verschillende gebieden, zowel fysiek als mentaal.

ME en CVS: het verschil?

Er wordt vaak gedacht dat ME en CVS hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval. CVS staat voor Chronisch vermoeidheidssyndroom, dit is de onderzoeksdiagnose die bedoeld is om ME te detecteren. De diagnose CVS kan op verschillende manieren worden gesteld, dat ligt aan de criteria die door de artsen gehanteerd worden. Wanneer CVS is vastgesteld, kan verder worden onderzocht of het gaat om ME of een andere aandoening met dezelfde klachten. CVS is een soort tussendiagnose die de ernstige en minder ernstige vormen van vermoeidheid van elkaar scheidt.

Vermoeidheid bij ME

Dat is ook nodig, want de vermoeidheid die een ME patiënt ervaart is niet te vergelijken met de ‘gewone’ variant van vermoeidheid, die gezonde mensen wel eens voelen na inspanning. Wel is het zo dat er veel verschil zit tussen wat patiënten wel/niet kunnen. De één kan een dagje uit of een parttime baan aannemen, terwijl de ander bedlegerig is. Het kan bij ME patiënten voorkomen dat ze vergeetachtig worden en slecht in staat zijn nieuwe informatie tot zich te nemen.

Het kan zijn dat, wanneer ME bij u of uw naaste ernstige vormen heeft aangenomen, de behoefte aan thuiszorg groot is. In dat geval maken wij graag een afspraak met u om door te nemen wat ons zorgaanbod voor u kan betekenen. In ons ZorgKompas vindt u tevens meer informatie over CVS.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha