Migraine

Wat is migraine? Migraine is een vorm van zeer heftige hoofdpijn, waarbij u last kunt hebben van meerdere klachten tegelijk. Zo zijn braken, overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid voorbeelden van migraine symptomen die kunnen optreden naast de hevige hoofdpijn. Bij migraine gaat het vaak om een eenzijdige, continu bonzende pijn in het hoofd. Veel mensen hebben regelmatig last van migraine; ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking.

Migraine ontstaat door een verstoring in de samenwerking tussen de zenuwen en bloedvaten in de hersenen. Dit kan voorkomen door diverse oorzaken, zoals stress en/of vermoeidheid. Daarnaast kan migraine ook erfelijk zijn, bijna de helft van de migraine patiënten heeft een familielid dat ook last heeft van migraine aanvallen. Migraine heeft een chronisch karakter, dit wil zeggen dat u hier blijvend last van houdt.

Migraine aanval

Wie last heeft van migraine heeft te maken met migraine aanvallen. Een migraine aanval heeft altijd een duidelijk begin en einde en kan enkele uren tot drie dagen duren. Een migraine aanval kan soms zo heftig zijn dat het normaal functioneren onmogelijk wordt. Zeker wanneer u tijdens een aanval overgevoelig bent voor licht en geluid. De hevige hoofdpijn komt plotseling opzetten, dit kan zelfs in de nacht gebeuren waardoor u er wakker van wordt. Sommige migraine patiënten hebben last van een aura voorafgaand aan de migraine. In dit geval kunt u de aanval voelen of letterlijk zien aankomen.

Wat is een migraine aura?

Er worden twee soorten migraine van elkaar onderscheiden: gewone migraine en klassieke migraine. Bij klassieke migraine gaat het om migraine met een aura. Ongeveer een derde van de migraine patiënten ervaart eerst een migraine aura en daarna begint de hoofdpijn. Maar wat is een migraine aura? Met een migraine aura wordt een patroon bedoeld dat u ziet. Zo kunt u voorafgaand aan de migraine aanval schitteringen, golven, strepen of flitsen zien. Deze aura-verschijnselen duren minimaal vijf minuten en moeten na een uur volledig verdwenen zijn.

Migraine zonder hoofdpijn

Meestal gaat migraine gepaard met hevige hoofdpijn. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Migraine kan namelijk ook voorkomen zonder hoofdpijn. Hierbij heeft men altijd te maken met de klassieke vorm, dus migraine met een aura. Het voordeel van migraine zonder hoofdpijn is dat men de pijn niet ervaart en er minder lang last van heeft.

Wat te doen tegen migraine?

Migraine is niet te voorkomen. Wel is uit onderzoek gebleken dat er voedingsmiddelen zijn die een migraine aanval kunnen uitlokken, zoals scherpe gerechten, oude kaas, rode wijn en chocolade. Daarnaast kunt u stress en vermoeidheid uiteraard zo veel mogelijk proberen te vermijden. Wat u vooral moet doen bij migraine is rust houden. Zet hierbij de ramen open en verduister ze, zodat u zo min mogelijk last heeft van het licht maar wel frisse lucht ontvangt. Blijf zo ontspannen en rustig mogelijk, het heeft geen zin om u tegen een migraine aanval te verzetten. Acceptatie is een moeilijk maar belangrijk onderdeel. Hoe u dit het beste kunt doen kunt u bespreken met uw arts of vertrouwenspersoon.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha