Norovirus

Het norovirus wordt in de volksmond ook wel buikgriep genoemd en is een zeer besmettelijk virus dat zorgt voor een ontsteking van de darmen. Jaarlijks krijgen zo’n 4,5 miljoen Nederlanders te maken met buikgriep en een half miljoen van die gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. Het norovirus kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groente en fruit. De meeste besmettingen gaan van mens op mens over. Om besmetting tegen te gaan is het belangrijk de handen regelmatig te wassen, schaal- en schelpdieren goed te verhitten en groente en fruit grondig onder stromend water te wassen.

Norovirus symptomen

Bent u benieuwd wat bij het norovirus de symptomen zijn waaraan u de ziekte kunt herkennen? Het virus zorgt voor opkomende misselijkheid, braken en diarree. Het braken is vaak heel heftig en kan zeer plotseling optreden. Andere norovirus symptomen zijn onder andere koorts, hoofdpijn, buikkramp en buikpijn.

Norovirus: incubatietijd

Bij het norovirus ligt de incubatietijd tussen de 15 en 48 uur. De klachten begint meestal tussen de 15 en 48 uur nadat iemand het virus opgelopen heeft. Meestal gaan de verschijnselen vanzelf weer over, maar bij jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen de klachten langer aanhouden. Het norovirus is meestal zeer vervelend, maar niet gevaarlijk. Het komt sporadisch voor dat mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen door braken en diarree.

Norovirus protocol

In situaties waar mensen dicht op elkaar leven is het norovirus vaak een probleem. Denk daarbij aan een ziekenhuis of een verpleeghuis. Als het norovirus daar actief is, kan een groot aantal mensen hier tegelijkertijd aan ten prooi vallen. Het is dan belangrijk om een norovirus protocol te volgen, dat vaak in zo’n omgeving beschikbaar en voorhanden is. En wat geldt bij het norovirus protocol, geldt natuurlijk ook in het algemeen. Om besmetting te voorkomen met het norovirus doe u er verstandig aan om:

  • geen rauwe schaal- en schelpdieren te eten;
  • groente en fruit zorgvuldig onder stromend water te wassen;
  • de handen goed met warm water en zeep te wassen na toiletgebruik, voor voedselbereiding, voor het eten en vooral na het opruimen van braaksel en ontlasting.

Als iemand al besmet is met het virus, is het advies om:

  • een zieke een apart toilet te laten gebruiken tot 4 dagen na het verdwijnen van de klachten;
  • elke dag het toilet te reinigen met een bleekwateroplossing;
  • besmette materialen zoals kleding en beddengoed op minimaal 60 graden te wassen;
  • direct lichamelijk contact tussen een zieke en andere personen te voorkomen tot 4 dagen na het verdwijnen van de symptomen.

Norovirus en zwangerschap

In het geval van het norovirus bij zwangerschap is het enige advies om de ziekte uit te zieken. Het is natuurlijk niet prettig om tijdens de zwangerschap heel erg misselijk te zijn en veel te moeten braken. Gelukkig is het norovirus niet schadelijk voor de baby in iemands buik. Het advies voor vrouwen die het norovirus tijdens zwangerschap oplopen, is om er voor te zorgen veel vocht binnen te krijgen omdat braken en diarree kunnen zorgen voor uitdroging.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha