Overgang

De overgang, ook wel menopauze, is een periode die iedere vrouw in haar leven doormaakt. Het is dus een natuurlijk proces, maar toch blijft het voor veel vrouwen een lastige tijd. Het is bijvoorbeeld de periode waarin de menstruatie verandert, die uiteindelijk helemaal weg zal blijven. Tijdens de overgang kunt u verschillende klachten hebben, zoals opvliegers, nachtzweten, maar ook angst, onzekerheid en somberheid. Bij het grootste deel van de vrouwen begint de overgang tussen de 45 en 55 jaar. Over het algemeen bereiken rokende vrouwen de menopauze al eerder.

Hoe ontstaat de menopauze?

Wanneer u als vrouw tussen de 45 en de 60 jaar oud bent, raakt de voorraad eicellen in uw eierstokken op. Wanneer dit gebeurt en er geen eitje meer vrijkomt, daalt ook de aanmaak van een bepaald vrouwelijk hormoon: oestradiol. De opbouw van het baarmoederslijmvlies raakt vervolgens ontregeld, de menstruatie verandert en zal uiteindelijk wegblijven. Er is helaas geen oorzaak bekend voor bepaalde symptomen van de overgang, zoals opvliegers.

Typische symptomen van de overgang

Er zijn verschillende verschijnselen die bij de meeste vrouwen voorkomen tijdens de menopauze. Hieronder bespreken we deze symptomen en geven we u tips die u zelf kunt toepassen.

Veranderingen in de menstruatie

Tijdens de overgang kan de menstruatie ineens heel anders verlopen dan u gewend bent. Het duurt langer, korter, laat langer op zich wachten of duikt juist sneller op dan u gewend was. Ook kunt u meer of minder bloedverlies hebben dan eerder. Waar u eerder geen last had van buik- of rugpijn tijdens de menstruatie kunt u die klachten nu wel ineens heel sterk ervaren, maar het kan ook andersom. Het duurt gemiddeld vier jaar voordat de menstruatie definitief wegblijft. Wanneer u veel bloed verliest tijdens de menstruatie, misschien meer dan normaal, bestaat er een risico op bloedarmoede. Als er sprake is van bloedarmoede kunt u vermoeidheid, duizelingen en hoofdpijn ervaren.

Wat kunt u zelf doen bij menstruatieveranderingen?

  • Het is belangrijk dat u in een goede conditie bent, vooral als u veel bloed verliest. Beweeg daarom een half uur per dag.
  • Eet gezond, en nuttig vooral voedsel waar voldoende ijzer in zit.
  • Zorg dat u voldoende nachtrust krijgt.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers zijn een soort aanvallen waarbij u ineens een hevige warmte ervaart. Uw gezicht, hals en/of borst worden rood en u kunt heel heftig gaan zweten. Ook ‘s nachts kunt u aanvallen krijgen waarbij u ineens erg transpireert. Nachtzweten kan slaapgebrek tot gevolg hebben, en opvliegers kunnen u angstig of nerveus maken omdat u niet weet wanneer u een opvlieger gaat krijgen.

Opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen kunnen erg vervelend zijn. Dit kunt u zelf doen:

  • Katoen, zijde en wol hebben de eigenschap vocht goed op te nemen en te laten verdampen. Deze kleding is extra prettig om te dragen wanneer u last heeft van opvliegers.
  • Kies voor katoenen lakens en (dunne) wollen dekens in plaats van een synthetisch dekbed.
  • Bepaalde dranken of gekruid eten kunnen opvliegers uitlokken. Probeer in de gaten te houden of bijvoorbeeld alcohol, thee of koffie bij u een opvlieger veroorzaken. Dan kunt u deze middelen vermijden.

Vaginale klachten

Voor veel vrouwen kan het zijn dat de overgang en seksualiteit niet zo goed samengaan. Er is sprake van een dunner slijmvlies in de vagina, waardoor de vagina droger wordt. Dit kan zorgen voor ongemak en zelfs pijn tijdens het vrijen. Hierdoor verliest u misschien zin om te vrijen.

Wat kan helpen?

  • Neem de tijd wanneer u wilt vrijen. Het duurt langer voor de vagina vochtig wordt en uw ontspanning is belangrijk.
  • Glijmiddelen kunnen helpen om het vrijen soepeler te laten verlopen.
  • Wees open over de veranderingen die u doormaakt en houd deze bespreekbaar. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer tussen u en uw sekspartner.

Omdat de menopauze voor veel vrouwen ingrijpend is, of het nu op lichamelijk vlak, emotioneel vlak of allebei is, wordt aangeraden om bij vervelende klachten een bezoek te brengen aan de huisarts. Ook het praten met vriendinnen of met andere vrouwen in de menopauze kan veel steun geven.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha