Peesontsteking

Een andere benaming voor een peesontsteking is tendinitis. Een peesontsteking kan overal ontstaan maar komt vooral voor in de pols, schouder, elleboog, knie of hiel. Het belangrijkste symptoom bij een peesontsteking is pijn op de aanhechtingsplek van de pees aan het bot. Meestal kan iemand de pijnplek bij zichzelf heel precies aanwijzen.

Oorzaak peesontsteking

De oorzaak van peesontsteking kan op verschillende gebieden gezocht worden. Allereerst is daar een blessure of overmatige prikkeling van een pees of spier. Door het steeds weer herhalen van eenzelfde beweging of door fanatiek te sporten kan de spier teveel belast worden. Het komt ook vaak voor dat een peesontsteking een onderdeel is van RSI. Een andere oorzaak van peesontsteking kan gevonden worden in lichamelijke factoren, zoals een voetafwijking of een verschil in beenlengte. Soms speelt een reumatische aandoening ook een rol.

Symptomen peesontsteking

Een peesontsteking lijkt veel op een slijmbeursontsteking en het verschil is alleen merkbaar in het soort pijn dat iemand voelt. Bij een peesontsteking is de pijn namelijk heel scherp, terwijl dat bij een slijmbeursontsteking juist vrij dof is. De symptomen bij een peesontsteking zijn een lichte zwelling en pijn, een warme huid boven de pees, bij het bewegen van de pees soms een zacht en knisperend geluid en stijfheid en bewegingsbeperking op de ontstekingsplek.

Behandeling tendinitis

Een peesontsteking geneest vaak heel langzaam, aangezien de spier waar hij aan vastzit natuurlijk continu in beweging is. De behandeling van tendinitis kan bestaan uit een injectie met een ontstekingsremmer in het pijnlijke gebied. Dit is wel enigszins pijnlijk en moet soms herhaald worden. Het voordeel is wel dat er snel een enorme verbetering voelbaar is. Een oefentherapeut kan helpen om een verdere ontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen. Blijven de klachten aanhouden, dan dient tendinitis soms operatief behandeld te worden.

Zelf is er natuurlijk ook een behandeling van tendinitis mogelijk. Het devies is dan met name het houden van rust en de pijnlijke spier of spiergroep te koelen. Start na een paar dagen wel weer met wat voorzichtige beweging van het gewricht, anders kan er verstijving optreden. Gebruik eventueel een mitella als het om een ontsteking in de arm gaat of verlicht de pijn door middel van een stevig verband, een pijnstiller of een massage.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha