Pfeiffer

Pfeiffer, ook wel de ziekte van Pfeiffer, klierkoorts of kissing disease genoemd, wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Dit is een (licht) besmettelijke ziekte die vaak onder jongeren voorkomt. Sterker nog, een meerderheid van de volwassenen heeft (vaak zelfs zonder het te weten) voor het twintigste levensjaar al een infectie met dit virus doorgemaakt. Pfeiffer hoeft namelijk niet altijd samen te gaan met ziekteverschijnselen. Wanneer u eenmaal met het virus in aanraking bent geweest, bent u er immuun voor en zult u het niet nog eens krijgen. Kleine kinderen krijgen vaak al te maken met Pfeiffer zonder er heel ziek van te worden, waardoor ze nu toch immuun zijn.

Symptomen van Pfeiffer

De verschijnselen die op komen zetten bij Pfeiffer, hangen sterk af van de leeftijd waarop men Pfeiffer krijgt. Voorbeelden van symptomen zijn vermoeidheid, koorts, huiduitslag en keelontsteking. De vermoeidheid komt bijvoorbeeld meer voor bij jongvolwassenen dan bij jongere kinderen. De symptomen van Pfeiffer lijken enigszins op die van griep, waardoor het niet altijd duidelijk is dat het om de ziekte van Pfeiffer gaat. Wel duurt de keelontsteking als symptoom van Pfeiffer vaak langer dan een gewone keelontsteking. Bij Pfeiffer kunnen ook lymfeklieren in de hals, oksels en liezen opzwellen. De meeste symptomen van de ziekte van Pfeiffer verdwijnen na twee of drie weken, maar het slappe, futloze gevoel kan daarna nog minstens twee weken aanhouden.

Hoe krijgt u Pfeiffer?

Pfeiffer kan onder andere van mond op mond worden overgebracht, vandaar de term ‘kissing disease’. Een oorzaak van Pfeiffer kan ook zijn dat men in contact is gekomen met bekers of bestek die door een ander zijn gebruikt. Ook hoesten is echter al een manier waarop Pfeiffer kan worden overgebracht. Na besmetting kan het nog weken duren voor de eerste verschijnselen op komen zetten.

Behandeling en tips bij Pfeiffer

Pfeiffer wordt over het algemeen niet beschouwd als ernstige ziekte en gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over zonder dat er complicaties ontstaan. De ernst en de duur is per persoon verschillend, maar de meeste klachten zijn na vijf tot acht weken weer verdwenen. Vanwege het verloop van deze ziekte zijn er geen behandelingen beschikbaar. Het afweersysteem in het lichaam moet uiteindelijk het virus gewoon uitdrijven. Wel zijn er dingen die u zelf kunt doen om de genezing te bevorderen wanneer u zelf Pfeiffer heeft.

  • Voldoende rust nemen, waarbij thuis blijven van school of werk vaak niet nodig is. Dit hangt af van de mate van de klachten.
  • Alcohol drinken wordt niet geadviseerd, vooral niet wanneer u door Pfeiffer last heeft van een pijnlijke lever of verhoogde leverwaardes.
  • Drink voldoende en eet gezond en gevarieerd (vettig voedsel kunt u beter met mate nuttigen)

Het komt er eigenlijk op neer dat u goed voor uw lichaam moet zorgen, zodat het optimaal de kans krijgt om het virus te bestrijden. Wanneer u zelf Pfeiffer heeft, is het verstandig om direct contact met mensen die Pfeiffer nog niet gehad hebben, te vermijden. Ook uw hand voor uw mond houden bij hoesten of niezen kan een besmetting voorkomen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha