Progeria

Progeria staat ook wel bekend als het Hutchinson-Gilford-Syndroom, vernoemd naar de twee artsen die de aandoening voor het eerst beschreven. Maar wat is progeria precies en hoe ontstaat het? In dit artikel leest u informatie over de ziekte progeria en wat er hierbij gebeurt.

Bij progreria, ook wel ouderdomsziekte genoemd, wordt u sneller oud dan normaal. Het gaat hierbij om een genetisch bepaalde aandoening, waar men mee geboren wordt. Bij progeria worden de lichamelijke ontwikkelingen versneld vanaf de geboorte, waardoor er al snel problemen ontstaan. Bovendien is progeria niet te genezen. Het is dan ook de meest ingrijpende aandoening onder de verouderingsziekten.

Progeria symptomen

Bij de geboorte is progeria nog niet te herkennen. De groei vertraagt echter sterk en al vrij snel vindt vermindering van het onderhuidse lichaamsvet plaats. Daarnaast krijgt het kind last van hoofdhaar verlies en het verlies van wenkbrauwen en wimpers. Progeria kunt u al vrij snel herkennen in de vervorming van het gezicht. Zo zijn een kleine onderkaak, een spitse neus, dunne lippen en bolle ogen gezichtskenmerken van progeria. De huid is erg dun en bloedvaten zijn goed zichtbaar. Opmerkelijk is dat sommige onderdelen van de lichamelijke ontwikkeling vertraagd plaatsvinden, terwijl bij andere onderdelen juist en versnelling is waar te nemen.

Versnelling en vertraging van de lichamelijke ontwikkelingen

Bij iemand met progeria vindt er wisselend een versnelling en vertraging plaats bij de lichamelijke ontwikkelingen. Zo neemt de groei van het schedel toe in het eerste jaar, terwijl de groei van het lichaam achterblijft. Ook blijven de lengte en het gewicht achter en krijgt het kind te maken met de eerder genoemde symptomen. De verstandelijke ontwikkelingen en de motoriek verlopen echter wel zoals bij ieder ander kind. Dit maakt het voor een kind met progeria extra zwaar, omdat ze zelf beseffen dat ze anders zijn.

Problemen bij versneld ouder worden

Iemand met progeria wordt sneller oud. Per kalenderjaar gaat het hierbij ongeveer om acht tot tien levensjaren. Problemen die hiermee gepaard gaan zijn bijvoorbeeld het oplopen van ouderdomskwalen als hart- en vaatziekten, het last hebben van stijve gewrichten, artrose, artritis, botontkalking en afbraak van het bindweefsel.

Behandeling progeria

Progeria is niet te genezen. De behandeling is dan ook vooral gericht op het verminderen van de ouderdomskenmerken. Hiervoor krijgt u bijvoorbeeld hulp van een fysiotherapeut en tandarts. Ook zijn bepaalde ouderdomsverschijnselen met medicatie te verminderen. Een medicijn om de ziekte volledig te genezen is er nog niet.

Een zeldzame aandoening

Gelukkig is progeria een zeer zeldzame aandoening. Het komt wereldwijd voor bij ongeveer één op de vier miljoen kinderen. Op dit moment zijn er ongeveer 45 kinderen op de wereld die te maken hebben met progeria. Het oplopen van de aandoening heeft niks te maken met het geslacht, ras of huidskleur.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha