Prostaatkanker

Prostaatkanker is een aandoening binnen de urologie. Deze vorm van kanker wordt ook wel prostaatcarcinoom genoemd en komt voornamelijk voor bij oudere mannen. Uiteraard zijn jonge mannen niet per se uitzondering, maar uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 70 procent van de mannen met prostaatkanker ouder is dan 65 jaar.

Symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker kan ernstige gevolgen hebben wanneer men er niet op tijd bij is. Lastig daarbij is ook dat prostaatkanker langzaam groeit, waardoor er in het beginstadium vaak weinig van te merken is. In sommige gevallen moet iemand veel plassen, of heeft een branderig gevoel bij het urineren. Maar, omdat deze prostaatkanker symptomen sterk lijken op die van een blaasontsteking of die van een goedaardige prostaatvergroting, worden ze niet altijd als alarmerend beschouwd door zowel patiënt als arts. De oorzaak van een prostaatcarcinoom is niet altijd duidelijk, hoewel in sommige gevallen duidelijk een erfelijke factor aanwezig is.

Gevolgen en behandeling prostaatkanker

Wanneer prostaatkanker niet is uitgezaaid, zijn verschillende behandelingen voor de prostaatkanker mogelijk. Welke behandeling er wordt ingezet, hangt af van het stadium van de ziekte en de conditie van de patiënt. Als de kanker wél is uitgezaaid, en bijvoorbeeld in de botten of lymfeklieren terecht zijn gekomen, is genezing meestal niet meer mogelijk. Dan wordt een behandelplan opgesteld dat gericht is op het verminderen van de klachten. Klachten van een uitgezaaide prostaatkanker strekken zich dus ook verder uit dan alleen het gebied van en rond de prostaat. Ook pijn in de botten, botbreuken, vermoeidheid en een verslechterde conditie kunnen dan verschijnselen zijn.

Zorg van Zuster Jansen

Uitgezaaide prostaatkanker kan een ernstige situatie betekenen voor de patiënt. Ook kan de mantelzorger op den duur erg belast worden. Wanneer u of uw naaste moeite heeft het dagelijkse handelingen, een verslechterde conditie of andere ongemakken, dan kunt u een beroep doen op de zorg van Zuster Jansen. Ons zorgteam is in heel Nederland actief. Bekijk de website voor ons uitgebreide zorgaanbod of vraag direct informatie aan.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha