Psoriasis

Wat is psoriasis? Psoriasis is een (vaak chronische) huidziekte die veel voorkomt. Psoriasis is op geheel eigen wijze ingrijpend, namelijk omdat de aandoening met het uiterlijk te maken heeft. Bij psoriasis vormen zich namelijk rode plekken en huidschilfers op bijvoorbeeld de ellebogen, knieën, onderrug of de behaarde hoofdhuid. Deze plekken kunnen veel jeuk en zelfs pijn veroorzaken. Psoriasis kan echter ook voorkomen rond de genitaliën, wat het seksleven sterk kan beïnvloeden. Het is dus geen aandoening die levensbedreigend is, maar wel één die voor mensen persoonlijk vaak lastig kan zijn.

Verschillende vormen

De symptomen van psoriasis zijn per vorm verschillend. Er zijn volgens de website Psoriasis.nl zes soorten psoriasis die we kunnen beschrijven:

  • Psoriasis vulgaris. Dit is de vorm die het meest voorkomt en deze is herkenbaar aan de rode plekken huid met schilfers. De plekken komen vooral voor op de behaarde hoofdhuid, de onderrug, ellebogen en knieën.
  • Psoriasis inversa. Bij deze vorm zitten er vaak rode plekken (zonder schilfers) in lichaamsplooien, zoals liezen, oksels of bilnaad.
  • Bij psoriasis guttata zijn er veel ronde plekjes verspreid over de armen, benen en romp. Meestal houdt deze vorm maar enkele weken aan en ontstaat deze nadat er een luchtweginfectie is geweest.
  • Erythrodermische psoriasis is een zeldzame vorm waarbij de huid van top tot teen bedekt is door rode plekken. Als belangrijke functies van het lichaam worden ontregeld, kan deze variant gevaarlijk zijn.
  • Psoriasis pustulosa is een vorm waarbij pusblaasjes op de huid ontstaan. Meestal komen deze alleen voor op de handpalmen en voetzolen, maar er bestaat ook een ernstige vorm waarbij de blaasjes zich verspreiden over het hele lichaam. Deze vorm komt vaak voor in aanvallen en zal óf overgaan in gewone psoriasis, of verdwijnen.
  • Een aantal van de psoriasispatiënten heeft ook gewrichtsklachten, die doen denken aan reumatische aandoeningen. Dit wordt Arthritis psoriatica genoemd.

Oorzaken

Psoriasis ontstaat in principe wanneer het immuunsysteem van het lichaam niet de juiste signalen naar de huid stuurt. De huid gaat hierbij 6 tot 9 keer sneller cellen aanmaken dan het normaal zou doen. De verschijnselen wijzen ook op een steriele ontstekingsreactie van de huid. Er zijn wetenschappers die geloven dat milieufactoren de oorzaak van psoriasis zijn. Er is helaas nog geen feitelijke, eenduidige oorzaak voor de huidaandoening gevonden.

Wat kan men doen tegen psoriasis?

Behandeling van psoriasis is erop gericht om de verschijnselen te voorkomen of te verlichten. Het is dus niet mogelijk om psoriasis in zijn geheel te vermijden. Er zijn wel middelen die ervoor kunnen zorgen dat de (ergste) klachten weken tot jaren wegblijven, en die dus de moeite van het proberen waard zijn. De behandeling die het beste bij u past, hangt af van de soort psoriasis die u heeft, en van hoe ernstig die vorm zich openbaart. Zo zijn behandelingen met een crème, lotion of zalf voor psoriasis mogelijk, maar kunt u ook behandeld worden met bijvoorbeeld lichttherapie of biologische stoffen. Wanneer u vermoedt dat u te maken heeft met psoriasis, kunt u zich door uw arts laten adviseren.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha