Roodvonk

Roodvonk, ook wel Scarlatina genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hierbij gaat het om een Streptokokkenbacterie, dezelfde bacterie die bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor een keelontsteking, krentenbaard en wondroos. In dit artikel leest u wat de symptomen zijn bij roodvonk, hoe de ziekte ontstaat en wat u eraan kunt doen.

Roodvonk symptomen

Bij roodvonk kunt u de volgende symptomen (zeer plotseling) ervaren: koorts, braken, keelpijn, pijnlijke klieren in de hals, geen eetlust, vervelling en rode uitslag op de borst. De uitslag wordt erger en verspreidt zich in loop van tijd over het hele lichaam. U kunt dit type uitslag herkennen aan de rode puntjes van de uitslag op een rode huid. Ook kunt u roodvonk herkennen aan uw tong, deze wordt eerst wit (vooral aan de achterkant van de tong) en na drie dagen rood en bobbelig.

Hoe ontstaat roodvonk?

Roodvonk is in de eerste dagen besmettelijk. De overdracht van de bacterie vindt plaats via inademing van besmette lucht, bijvoorbeeld wanneer een besmet persoon hoest, niest of praat. Het kan ook zijn dat mensen de bacterie die roodvonk veroorzaakt bij zich dragen maar zelf niet ziek zijn. Deze bacterie zit namelijk bij veel mensen in de neus, keel en op de huid. Vooral in de winter en het late voorjaar komt de ziekte het meeste voor. Iedere persoon kan roodvonk krijgen, hoewel het vaker voorkomt bij kinderen vanaf drie jaar. Toch kunnen ook volwassenen te maken krijgen met de ziekte.

Roodvonk bij volwassenen

Hoewel roodvonk vaak wordt bestempeld als kinderziekte kunnen ook volwassenen dus roodvonk oplopen. Het verschil is dat kinderen vaak vatbaarder zijn voor deze ziekte, omdat zij nog geen antilichamen tegen de bacterie hebben gevormd. Volwassenen die dit wel hebben kunnen geen roodvonk meer oplopen. Wanneer dit niet het geval is, hebben volwassenen een even groot risico om de ziekte op te lopen als kinderen. De roodvonk symptomen bij kinderen en volwassenen zijn hetzelfde. Omdat het toch vooral kinderen zijn die besmet raken met roodvonk, heeft u als volwassene een grotere kans om de ziekte op te lopen wanneer u bijvoorbeeld veel met kinderen omgaat. Tevens is het dan voor u als volwassene belangrijk om geen andere (mensen of) kinderen te besmetten.

Incubatietijd roodvonk

Na besmetting met de roodvonk bacterie kan het twee tot zeven dagen duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. De tijd dat u wel besmet bent, maar dit nog niet merkt, noemen we de incubatietijd. Roodvonk is niet besmettelijk in de incubatietijd, u kunt pas iemand anders besmetten nadat er klachten zijn opgetreden.

Roodvonk behandeling

Er is geen vaccinatie beschikbaar tegen roodvonk. De ziekte gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. Er zijn wel medicijnen tegen roodvonk, maar meestal is antibiotica niet nodig. Wanneer u toch op zoek bent naar medicijnen is het verstandig om dit via uw arts te doen. Deze kan samen met u kijken welke medicijnen nodig zijn en in welke mate. Rust kan helpen om het genezingsproces te bevorderen, evenals veel drinken. Ook kunt u voorkomen dat mensen besmet raken door op te letten met hoesten en niezen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha