Rugpijn

Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens te maken met rugpijn. Het kan gaan om pijn in diverse delen van de rug. Daarnaast is het de vraag om welke soort pijn het gaat. In dit geval wordt met rugpijn geen oppervlakkige pijn bedoeld, zoals de pijn die u voelt bij een schaafwond. Het gaat om inwendige pijn aan de rug. Dan nog blijft rugpijn een breed ongemak met uiteenlopende klachten, waardoor rugpijn vaak wordt onderverdeeld in diverse soorten. Zo zijn er lage rugpijn, rugpijn middenrug en rugpijn bovenrug te benoemen.

Lage rugpijn

Bij lage rugpijn gaat het om pijn in de onderrug. Hierbij kan het gaan om constante pijn op één plek, of om een ander soort pijn zoals tintelingen of een slapend gevoel meer verspreid over de onderrug. Deze onderrug pijn kan onder andere ontstaan door overbelasting. Vooral wanneer de onderrug spieren in het normale leven niet veel gebruikt worden en deze ineens worden belast, bijvoorbeeld tijdens het tillen van zware voorwerpen. Lage rugpijn gaat vaak vanzelf over en wijst meestal niet op een hernia of andere beschadigingen in de rug. Wanneer de pijn na enkele weken niet beter maar juist erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw arts. Hetzelfde geldt voor wanneer de pijn uitstraalt tot onder de knie of wanneer de kracht/het gevoel in uw been vermindert.

Rugpijn middenrug

Bij rugpijn midden in de rug gaat het om klachten ter hoogte van de middenrug en tussen de schouders. Hierbij gaat het vaak om een zeurende pijn, of een soort spierpijn die links of rechts van het midden optreedt. Ook bij rugpijn in de middenrug is vaak overbelasting of een verkeerde houding de oorzaak. Bij een verkeerde houding kan het zowel om een verkeerde zittende als om een verkeerde staande houding gaan. Daarnaast speelt ook de vorm van uw middenrug een rol bij het wel of niet last krijgen van rugpijn in de middenrug.

Rugpijn bovenrug

Bij rugpijn bovenrug, ook wel hoge rugpijn genoemd, gaat het om pijn in de schouders of nek. Klachten aan de rug, nek of schouders komen steeds vaker voor. Stress is hierbij een belangrijke oorzaak, doordat u hierdoor uw spieren als het ware aan de bovenkant vast zet. Tevens kan pijn in de bovenrug andere oorzaken hebben, zoals groeistoornissen of ademhalingsproblemen. Het aannemen van een goede houding komt alle drie de soorten rugpijn ten goede.

Voorkom rugpijn met uw houding

Uw houding speelt een grote rol bij het wel of niet last krijgen van uw rug. Hierbij gaat het om uw staande houding, maar ook om uw zittende houding. Door gewenning heeft men vaak niet door dat er sprake is van een verkeerde houding, terwijl een goede houding voor uw rug zeer belangrijk is. Let er bij een staande houding bijvoorbeeld op dat u met beide voeten gelijk op de grond staat, en niet door uw heup zakt. Daarnaast dient u uw schouders naar beneden te duwen (kruin omhoog) en tegelijkertijd naar achter (borst vooruit). Vaak neemt u op deze manier een juiste houding aan. Hetzelfde geldt voor een zittende houding, waarbij ook de rug- en armleuningen van uw stoel belangrijk zijn, zeker wanneer u lange periodes achter elkaar in deze stoel zit. Voor meer tips en het behandelen van specifieke klachten kunt u terecht bij uw huisarts.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha