Schildklier

Een schildklier is een vlindervormige klier die zich in de halsstreek bevindt, net onder de adamsappel. De klier heeft een kleine afmeting maar heeft een erg belangrijke functie bij alle processen van ons lichaam. Uw schildklier heeft bijvoorbeeld een belangrijke taak bij de stofwisselingsprocessen en de groei van uw lichaam. Door de schildklier blijft de energiehuishouding in stand. Dit komt door het schildklierhormoon.

Het schildklierhormoon

Uw schildklier geeft een hormoon af aan uw lichaam, namelijk het schildklierhormoon. De productie hiervan wordt gestimuleerd door een ander hormoon, het zogenaamde schildklier stimulerende hormoon (TSH). Ook heeft de schildklier jodium nodig uit voeding om het schildklierhormoon te kunnen aanmaken. Het schildklierhormoon wordt door het lichaam getransporteerd en opgenomen, zodat het zijn werk kan doen. Wanneer dit niet goed gebeurt of wanneer de schildklier niet naar behoren functioneert, heeft men te maken met schildklierproblemen. Hieronder leest u meer over de twee meest voorkomende schildklier klachten.

Schildklier klachten

In Nederland hebben erg veel mensen te maken met schildklierproblemen. Deze problemen kunnen vaak op tijd worden vastgesteld, zodat ernstige problemen kunnen worden voorkomen. De meest voorkomende schildklier klachten zijn een te traag werkende schildklier en een te snel werkende schildklier. Hieronder worden beide typen schildklierproblemen kort toegelicht.

Traag werkende schildklier

Bij een traag werkende schildklier worden er te weinig schildklierhormonen afgegeven door de schildklier. Het lichaam heeft hierbij te maken met een tekort aan schildklierhormoon, wat hypothyreoïdie wordt genoemd. Lichamelijke en geestelijke processen worden hierdoor vertraagd. Schildklier klachten die hierbij kunnen optreden zijn: vermoeidheid, traagheid, gewichtstoename, vochtophopingen, kortademigheid, verstopping, opgeblazen gevoel, spier- en gewrichtsklachten en/of tintelend gevoel. Ook psychische problemen kunnen optreden.

Bloedonderzoek kan een tekort aan het schildklierhormoon aantonen. U kunt zelf weinig doen bij een traag werkende schildklier. Wanneer u twijfelt of advies nodig heeft is het daarom verstandig om uw arts te raadplegen. De behandeling bestaat vervolgens uit het aanvullen van het schildklierhormoon.

Snel werkende schildklier

Bij een te snel werkende schildklier worden er in tegenstelling tot te weinig juist te veel schildklierhormonen afgegeven. Dit noemt men hyperthyreoïdie. Lichamelijke en geestelijke processen worden hierdoor versneld, zoals stofwisselingsprocessen. Schildklier klachten die hierbij kunnen optreden zijn: last hebben van hartkloppingen, diarree, zweten, trillen, opvliegers en vermoeidheid.

Een versnelling van de lichaamsprocessen is niet ongevaarlijk, waardoor iemand met een te snel werkende schildklier op tijd moet worden behandeld. Lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek kunnen de aandoening aantonen, waarna een passende behandeling kan worden vastgesteld. Hierbij heeft u verschillende opties, zoals een behandeling met medicijnen, een behandeling met radioactief jodium of een operatie. Samen met uw arts kunt u beslissen welke methode het beste bij u past.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha