SOA

Wat is een SOA? SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Heel letterlijk opgevat gaat het hierbij om het oplopen van een geslachtsziekte door het hebben van seksueel contact. Het risico van het oplopen van een SOA is groter dan u denkt. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 100.000 mensen te maken met een SOA. De meeste SOA’s zijn goed te genezen, maar sommigen kunnen blijvend schade opleveren wanneer ze niet op tijd worden behandeld. In dit artikel kunt u meer lezen over verschillende soorten SOA’s, de kenmerken hiervan en hoe u uzelf kunt laten testen.

Soorten SOA’s

In Nederland kennen we verschillende soorten SOA’s. Veel voorkomende geslachtsziekten in Nederland zijn: chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis, herpes en schaamluis. Hieronder zullen de drie meest voorkomende geslachtsziekten één voor één kort worden toegelicht.

Chlamydia

Van alle soorten SOA’s is chlamydia de meest voorkomende in Nederland. Chlamydia is een SOA die zowel bij mannen als bij vrouwen voor kan komen, hoewel deze SOA het meest voorkomt bij jonge vrouwen. Het voornaamste kenmerk van chlamydia is dat de geslachtsziekte lang onopgemerkt kan blijven, waardoor verdere behandeling vaak lang uitblijft. Wanneer behandeling té lang uitblijft kan dit echter onvruchtbaarheid veroorzaken. Belangrijk is dus om de SOA symptomen tijdig proberen te herkennen. Bij mannen kunnen symptomen echter uitblijven, hoewel jeuk en pijn bij het urineren wel kunnen optreden. Bij vrouwen gaat het vaak om toegenomen vaginale afscheiding, pijn in de onderbuik, een branderig gevoel bij het urineren, pijn bij het vrijen en abnormaal bloedverlies tijdens de menstruatie.

Genitale wratten

Genitale wratten behoren tot een SOA die wordt veroorzaakt door het wratvirus. De wratten ontstaan hierbij rondom de geslachtsdelen. Genitale wratten kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Het virus kan lange tijd in het lichaam overleven, waardoor er na genezing nog kans is op besmetting.

Herpes genitalis

Herpes is een verzamelnaam voor de ziekten die veroorzaakt worden door het HSV virus. Soms kan het hierbij gaan om onschuldige aandoeningen, zoals een koortslip. Wanneer het gaat om herpes genitalis (herpes aan de genitaliën) gaat het om een seksueel overdraagbare aandoening. Deze SOA is zeer besmettelijk en kan klachten veroorzaken als rode plekjes en vochtbultjes in of rond de geslachtsdelen, jeuk, pijn en een branderig gevoel bij de geslachtsdelen of tijdens het urineren, opgezwollen lymfeklieren en overgevoelige liezen.

SOA herkennen door testen

Naast bovengenoemde SOA’s zijn er nog talloze andere seksueel overdraagbare aandoeningen te benoemen. Omdat bij iedere SOA een andere behandeling nodig is, is het goed om te laten achterhalen om welke SOA het gaat (en of het überhaupt om een SOA gaat). U kunt hiervoor testen laten uitvoeren, bij uw huisarts of bij de GGD. Zo kunt u uw SOA herkennen en behandelen.

SOA test huisarts

Wanneer u vermoedt dat u te maken heeft met een SOA kunt u  contact opnemen met uw huisarts. Deze kan een uitstrijkje maken of urine- of bloedonderzoek verrichten. Dit wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht, waarna u door uw eigen arts zult worden gebeld.

SOA test GGD

Wanneer u anoniem een SOA test wilt laten uitvoeren kunt u terecht bij een GGD bij u in de buurt. Aan de telefoon worden dan enkele vragen gesteld waarna er een afspraak voor u wordt ingepland. Bij de GGD kunt u zelf een uitstrijkje maken, waarna u binnen een week uitslag heeft.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha