Spruw

Zoekt u naar meer informatie over spruw? Baby’s krijgen er vooral mee te maken en het wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel heet candida albicans en naast spruw is ook luieruitslag een gevolg ervan. De schimmel is vaak aanwezig op de huid zonder dat er verschijnselen van de ziekte de kop opsteken. Pas bij een infectie komen de klachten naar voren. Omdat baby’s nog niet zo’n sterke weerstand hebben, groeit de schimmel makkelijker en verspreidt zich in de mond, het maagdarmkanaal en de schaamstreek.

Spruw symptomen

Spruw symptomen zijn een hardnekkige, witte uitslag op de lippen, tong en in het mond- en wangslijmvlies. Het kan ook in de schaamstreek voorkomen. Met name pasgeboren baby’s, kinderen en ouderen krijgen last van spruw. Meestal zijn de tong en de binnenkant van de wangen en mondhoeken wit beslagen en behoorlijk pijnlijk. Met name bij vrouwen komt spruw ook voor op de slijmvliezen van de geslachtsdelen. De spruw symptomen zijn dan rode vlekken met rond de randen lichte schilferingen, uitlopend in vage rode pukkeltjes.

Spruw: erg besmettelijk

Spruw is zeer besmettelijk. De schimmel (candida) is erg gemakkelijk overdraagbaar en sterk genoeg om op objecten langere tijd in leven te blijven. Een baby kan al bij de bevalling besmet raken als de moeder op dat moment een vaginale schimmelinfectie heeft. Andersom kan een baby ook bij borstvoeding via de tepel spruw doorgeven aan de moeder. Ook via speelgoed kan spruw overgedragen worden op anderen. Het is daarom altijd belangrijk om speelgoed te desinfecteren, evenals zaken als bijvoorbeeld een speen.

Spruw behandelen

Voor de behandeling van spruw zal een huisarts allereerst antischimmelmiddelen voorschijven tegen de infectie. Maak die helemaal af, ook als de klachten verdwenen zijn, anders is de kans groot dat spruw weer terugkomt. Bij baby’s is hygiëne erg belangrijk om spruw te laten afnemen. Verschoon daarom na elke plas de luier en kook na elke voeding fles en spenen uit. Bij borstvoeding wast u uw handen vooraf en maakt u uw tepels schoon met lauwwarm water. Ook is het belangrijk om bij het spruw behandelen baby’s geen zoete dingen te geven, want dat kan een toename van de schimmel veroorzaken.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha