Steenpuist

Een steenpuist wordt ook wel een furunkel genoemd en is een gezwollen en met pus gevulde bult. Het is een acute, etterende en pijnlijke ontsteking van een haarzakje of talgklier. De oorzaak hiervan is een bepaalde huidbacterie, te weten de stafylokok. De benaming steenpuist heeft de aandoening te danken aan het feit dat de bult zo hard als een steen kan worden. Over het algemeen is een steenpuist niet ernstig en gaat het ook vanzelf weer over. Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken.

Steenpuist: oorzaak en gevolg

Bij een steenpuist is de oorzaak zoals gezegd een ontsteking van een haarzakje, die veroorzaakt is door een huidbacterie. Een steenpuist kan ook ontstaan bij een huidziekte waarbij de huid al geïrriteerd is, zoals eczeem of atopie. Bij onvoldoende hygiëne is de kans groter om een steenpuist op te lopen, omdat vuil en bacteriën dan op de huid blijven zitten. Een andere steenpuist oorzaak is overmatig zweten en ook sommige ziektes zoals suikerziekte. Omdat mensen met overgewicht meer huidplooien hebben, hebben zij ook meer kans om een steenpuist te krijgen. Een steenpuist is overigens besmettelijk dus het is belangrijk om er niet aan te zitten. Ander bestaat de kans dat de steenpuist groter wordt of dat er meer steenpuisten ontstaan.

Steenpuist behandelen

Het begint altijd met een rode bult die branderig, pijnlijk en kloppend aanvoelt. Na verloop van dagen wordt de bult hard en komt er een gele kop op. Ze ontstaan alleen op plekken van het lichaam waar haar groeit. Een steenpuist behandelen is meestal niet nodig, want de meeste steenpuisten gaan vanzelf weer weg. Na een week breekt hij open en komt er pus uit. De pijn is dan direct minder omdat de druk eraf is. Met wat betadine en een gaasje kan de wond ontsmet worden. De huid zal verder vanzelf weer genezen.

Steenpuist verwijderen

Zelf een steenpuist verwijderen (door hem uit te knijpen) is nooit verstandig! De pus kan dan namelijk in de bloedbaan terechtkomen en zich vervolgens verder in het lichaam verspreiden. Op die manier ontstaat er op een andere plek een nieuwe steenpuist. Vroeger werd er nog wel eens zinkzalf op een steenpuist gesmeerd, maar dit is beter niet te gebruiken omdat het overgevoeligheid kan veroorzaken. Wat u wel kunt doen in plaats van een steenpuist verwijderen is om het rijpingsproces te versnellen. Dat kan door middel van warme compressen op de steenpuist aan te brengen. Iemand die ook nog koorts krijgt, kan het beste even naar de huisarts gaan. Behandeling van een arts is ook noodzakelijk als de steenpuist zich bevindt in het oor, de neus of op de bovenlip. Ook bij een karbonkel (een groep ontstoken haarzakjes die samen één steenpuist vormen) zal er een arts aan te pas moeten komen.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha