Striae

Als iemand in een heel korte tijd snel groeit – bijvoorbeeld door een zwangerschap, in de puberteit of door veel trainen – kan er op het lichaam striae ontstaan. Het zijn striemen en strepen op de huid, die verder onschuldig zijn. Ze zijn enkele centimeters lang en enkele millimeters breed. Als iemand snel groeit wordt onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken waardoor striae kan ontstaan. De meeste mensen die striae krijgen, vinden dat heel vervelend omdat ze vinden dat hun huid er niet meer mooi uitziet. Helaas is er geen behandeling van striae mogelijk om de strepen helemaal te laten verdwijnen. Er bestaan wel methodes om striae te laten vervagen.

Striae verminderen

Wilt u striae verminderen? Omdat het eigenlijk littekens zijn, zijn deze groeistrepen moeilijk te behandelen. Een chirurgische ingreep is daarom nooit verstandig want dat leidt alleen maar tot nieuw littekenweefsel. Gelukkig zijn er wel verschillende methodes om de striae te laten vervagen. Bij dermatologen en schoonheidssalons wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een Skin Peeler waarmee de buitenste huidlagen verwijderd worden. Ook kunt u bij de drogist of apotheek allerlei crèmes aanschaffen die striae verminderen. Als de huid bruin is, zijn de strepen ook minder goed zichtbaar dus ga lekker de zon in of ga onder de zonnebank. Zorg daarbij wel voor een goede zonbescherming.

Striae voorkomen

Als u striae wil voorkomen, zorg er dan voor dat u uw huid elastisch houdt tijdens een snelle gewichtstoename of tijdens een zwangerschap. De huid elke dag insmeren met crème of amandelolie werkt prima. Zorg ervoor dat de huid niet uitdroogt, dus overmatig wassen en blootstelling aan droge lucht dient voorkomen te worden. De huid blijft ook soepel door gezonde voeding: drink daarom voldoende water en eet veel groente en fruit.

Striae bij zwangerschap

We zien vaak striae bij zwangerschap optreden. Het is een periode waarin de huid flink en snel groeit. Het onderhuidse bindweefsel kan de snelle uitrekking niet bijhouden en scheurt. Striae bij zwangerschap is meestal zichtbaar op de huid van de buik, de borsten, de dijen, de heupen en de billen.

Striae behandelen

Zoals al eerder gezegd: striae behandelen is er alleen maar op gericht om de strepen te doen vervagen. Er is geen behandeling mogelijk die striae volledig zal doen verdwijnen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha