Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas en is een vorm van ontstekingsreuma. Zo’n ontsteking wordt ook wel costochondritis genoemd. Kraakbeen zorgt ervoor dat de borstkas kan bewegen bij in- en uitademen en het is dan ook een veerkrachtig weefsel. De ontsteking zorgt ervoor dat het kraakbeen opzwelt met als gevolg dat het heel pijnlijk is om te ademen, zuchten en hoesten. Het syndroom van Tietze is een goedaardige aandoening maar wordt wel gekenmerkt door flinke pijnklachten.

Syndroom van Tietze: oorzaak

Bij het syndroom van Tietze is de oorzaak niet bekend. Als het bloed wordt onderzocht of als er röntgenfoto’s worden gemaakt zijn er geen afwijkingen zichtbaar. Het is dan ook vaak moeilijk om  de diagnose te stellen. Door te vragen welke klachten iemand heeft en door lichamelijk onderzoek zal een arts vooral proberen eerst andere ziektes uit te sluiten. Pijn op de borst kan namelijk ook hele andere oorzaken hebben. Denk daarbij aan een hartinfarct, een longembolie of een maagzweer.

Symptomen syndroom van Tietze

Bij de symptomen van het syndroom van Tietze staat pijn op de borst op nummer een. Precies op de plek van de ontsteking kan op de borstkas ook een rode en warme zwelling zichtbaar zijn. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn of een dof en tintelend gevoel in de arm als gevolg van pijnuitstraling. Vaak komen de klachten opeens opzetten, als een hevige aanval, maar soms ontstaan ze ook geleidelijk. De ene keer is het na enkele dagen over, de andere keer houden de klachten langer aan.

Behandeling syndroom van Tietze

Meestal gaat de pijn van het syndroom van Tietze vanzelf weer over en de ziekte is bijna nooit blijvend. De behandeling van het syndroom van Tietze bestaat vaak uit een door de arts voorgeschreven ontstekingsremmende pijnstiller. Ook een injectie met een lokaal verdovingsmiddel en corticosteroïd behoort tot de mogelijkheden. Deze vorm van behandeling van het syndroom van Tietze is erop gericht om de ontsteking te verlichten en de stijfheid en pijn te verminderen.

Syndroom van Tietze fysiotherapie

Regelmatig wordt er bij het syndroom van Tietze voor fysiotherapie of Mensendiecktherapie gekozen. Dit kan heel verlichtend werkend op de pijnklachten.  Schouder- en rugoefeningen zijn meestal extra pijnlijk en kunnen het beste vermeden worden bij het syndroom van Tietze. Fysiotherapie met de juiste oefeningen is verder aan te raden op het moment dat de klachten zijn verdwenen. Daarnaast is het altijd belangrijk om op een goede houding te letten.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha