Tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees in de mond. Het tandvlees is daarbij opgezwollen en rood en het ligt als het ware los rond de tanden en de kiezen. De medische term voor tandvlees is gingiva en een tandvleesontsteking wordt daarom ook wel gingivitis genoemd. Een tandvleesontsteking ontstaat op het moment dat tandplak, tandsteen en bacteriën zich rond de tanden en kiezen ophopen en zich vervolgens in de randjes van het tandvlees nestelen.

Oorzaak tandvleesontsteking

Zoals gezegd is de oorzaak van tandvleesontsteking het niet goed verwijderen van tandplak (dat gevormd wordt door bacteriën die zich aan de tanden en kiezen hechten). Er bestaan meerdere factoren die hierop van invloed zijn. Als iemand rookt of een verminderde afweer heeft kan dat een oorzaak van tandvleesontsteking zijn. Maar ook bepaald medicijngebruik of de ziekte diabetes mellitus zijn van invloed op het ontstaan van tandvleesontsteking. Bij mensen met hiv komt tandvleesontsteking ook vaak voor.

Symptomen tandvleesontsteking

Er zijn verschillende symptomen bij tandvleesontsteking zichtbaar en voelbaar en iemand kan bijvoorbeeld last hebben van rood en gezwollen tandvlees, gevoelig tandvlees bij aanraking en bloedend tandvlees na het poetsen of bij het eten. Andere symptomen bij tandvleesontsteking zijn slap tandvlees en een slechte adem. Meestal is ontstoken tandvlees niet pijnlijk. Als een tandvleesontsteking overgaat in parodontitis laat het tandvlees los en kunnen de tanden uiteindelijk uitvallen. Bij een acute tandvleesontsteking is er sprake van een etterende ontsteking van het tandvlees, vaak veroorzaakt door een verminderde weerstand of stress.

Tandvleesontsteking: behandeling

Bij tandvleesontsteking is de behandeling door de tandarts in eerste instantie vaststellen of er sprake is van een ontsteking. Hij of zij zal dan een pocketsonde in de ruimte tussen de tanden en het tandvlees (de pocket) steken. Bij ontstoken tandvlees heeft dit een bloeding tot gevolg. Om de tandvleesontsteking te verhelpen zal de tandarts (of de assistente) alle tandplak en tandsteen van het gebit verwijderen. Een mondspoeling op basis van chloorhexidine kan daarop volgen zodat de mond gronding wordt ontsmet. Om te bepalen of iemand parodontitis heeft, zal de tandarts de diepte van de pocket meten. Als de pocket dieper dan normaal is, kan er sprake zijn van parodontitis en wordt iemand doorverwezen naar een parodontoloog. Antibiotica wordt voorgeschreven in het geval van een acute tandvleesontsteking.

U kunt ook zelf iets doen aan of tegen een tandvleesontsteking. De behandeling is dan goed en regelmatig de tanden poetsen waarbij tevens met een tandenstoker, flos of ragertje tussen de tanden wordt gereinigd.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha