Tuberculose

Wat is tuberculose? Tuberculose is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de tbc-bacterie. De volledige naam is Mycobacterium tuberculosis. Vroeger sprak men over de ‘tering’, tot ontdekt werd dat de tuberkelbacterie achter de infectie zat.

Symptomen van tuberculose

Bij tuberculose ontstaan er ontstekingen in het lichaam. Knobbeltjes van bacteriën (de betekenis van tuberculose is eigenlijk knobbeltjesziekte) vormen zich in het lichaam, bijvoorbeeld in de longen, lymfeklieren, botten of hersenen. Omdat de klachten in het begin veel lijken op die van andere ziekten, is het lastig om het ziektebeeld te herkennen als tuberculose. Vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en zweten kunnen bijvoorbeeld symptomen zijn en die zijn gemakkelijk te verwarren met symptomen van de griep. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Ruim vijftig procent van de Nederlanders die tuberculose krijgt, krijgt te maken met deze variant. Mensen met longtuberculose kunnen als symptoom ook hoestklachten hebben en daarbij (bloederig) slijm ophoesten.

De oorzaak van tuberculose

In de 19e eeuw stierven ontzettend veel mensen aan tbc en had men ook geen idee hoe de ziekte daadwerkelijk werd overgedragen. Er werd bijvoorbeeld gedacht dat de ziekte erfelijk was, wat absoluut niet zo is. In 1882 werd ontdekt dat de tuberkelbacterie de oorzaak is van tuberculose.

Is tuberculose besmettelijk?

Tbc is een infectieziekte en kan dus besmettelijk zijn. Besmetting is alleen mogelijk door direct contact, door samen met de besmette persoon in één ruimte te zijn. Diegene moet dan wel ook een besmettelijke variant bij zich dragen. Via serviesgoed of het schudden van handen kan tuberculose niet worden overgedragen.

Hoe wordt tbc behandeld?

Allereerst moet natuurlijk met zekerheid worden vastgesteld dat het echt om tbc gaat. Dat kan onder andere door een tuberculinehuidtest. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof in de arm gespoten. Heeft het lichaam afweerstoffen tegen tbc gemaakt, dan verschijnt er een bobbeltje. Ook aanvullend bloedonderzoek, een röntgenfoto en onderzoeken zoals een DNA-onderzoek kunnen aantonen of bevestigen dat het om tuberculose gaat.

Behandeling in fases

De behandeling van tuberculose bestaat vervolgens uit meerdere medicijnen die tegelijk en gedurende langere tijd moeten worden ingenomen. De eerste fase daarvan is de intensieve fase, waarbij gedurende twee maanden lang vier soorten verschillende medicijnen worden ingenomen. De medicijnen die bij tuberculose het meest worden ingezet zijn Isoniazide, Rifampicine, Pyrazinamide en Ethambutol. Daarna volgt de continuatie-fase. In deze fase, die ongeveer vier maanden duurt, worden nog twee soorten van de medicijnen gebruikt. Wanneer blijkt dat iemand resistent (ongevoelig) is tegen bepaalde medicijnen, duurt de behandeling langer en wordt het ook gecompliceerder.

Over het algemeen is tuberculose in Nederland goed te behandelen. Wel is het belangrijk om de diagnose op tijd gesteld te krijgen. Zonder goede behandeling is het namelijk nog steeds mogelijk om uiteindelijk aan deze ziekte te overlijden. Raadpleeg bij twijfel dus altijd uw arts.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha