Urologie

Wat is urologie? Urologie is de medische specialisatie die zich bezighoudt met aandoeningen vanuit de urinewegen. Bij mannen en vrouwen komen vaak verschillende aandoeningen voor. Urologie houdt zich voornamelijk bezig met operatieve behandelingen hiervan. De organen die onder urologie vallen zijn de nieren, urineleiders, blaas, de urineleiders en het mannelijk geslachtsorgaan. Ook kinderen kunnen te maken hebben met aandoeningen op dit gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een urineweginfectie (blaasontsteking).

Wat doet de uroloog?

De uroloog doet, afhankelijk van de aard en plaats van de klachten, onderzoek naar de oorzaak van het probleem. Met een echografie, inwendig onderzoek, röntgen onderzoek of een kijkonderzoek van de blaas kan de uroloog bepalen waar het probleem vandaan komt. Aan de hand van die informatie kan een behandelplan worden opgesteld. Soms, niet altijd, is een operatie de juiste oplossing.

Klachten waarvoor men bij een uroloog terecht kan, kunnen van nature goedaardig zijn. Voorbeeld hiervan zijn:

  • Goedaardige tumoren
  • Nierstenen
  • Blaasontstekingen
  • Incontentinentie
  • Impotentie
  • Sterilisatie
  • Onvruchtbaarheid bij mannen

Hoewel dit stuk voor stuk geen prettige aandoeningen zijn, worden deze medisch gezien gerekend tot de categorie goedaardig. Ook kwaadaardige problemen zoals vormen van kanker worden door een uroloog behandeld.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een goed voorbeeld van een kwaadaardige aandoening waarvoor men behandeld wordt door een uroloog. Deze vorm van kanker komt voornamelijk voor bij oudere mannen (ongeveer 70 procent van de mannen met prostaatkanker is ouder dan 65 jaar) en kan ernstige gevolgen hebben. Prostaatkanker groeit langzaam en in het beginstadium is er weinig van de ziekte te merken. Soms moet iemand veel plassen, of heeft daar een branderig gevoel bij. Deze klachten lijken sterk op die van een blaasontsteking of die van een goedaardige prostaatvergroting en worden dus niet altijd direct als alarmerend beschouwd.

Prostaatkanker kan in een later stadium uitzaaien. Als dit gebeurt, zijn er vaak uitzaaiingen naar de botten of de lymfeklieren. Wanneer prostaatkanker is uitgezaaid, is genezing vaak niet meer mogelijk. Dan wordt er gekeken naar hoe de klachten voor de patiënt verminderd kunnen worden. Pijn in de botten, botbreuken, een drukkend gevoel op het ruggemerg, vermoeidheid en achteruitgang in conditie zijn een aantal symptomen van uitgezaaide prostaatkanker.

Zorg van Zuster Jansen

Wanneer prostaatkanker is uitgezaaid kan dat het leven van de patiënt behoorlijk bemoeilijken. Heeft u (of een naaste) moeite met het uitvoeren van dagelijkse handelingen, vanwege achteruitgang van conditie of andere lichamelijke ongemakken? Dan zou Zuster Jansen in die situatie hulp kunnen bieden. Bekijk de website voor ons uitgebreide zorgaanbod of vraag direct informatie aan.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha