Verkoudheid

Iedereen loopt wel eens een verkoudheid op, vooral wanneer het winterseizoen begint zijn we allemaal vatbaar. Maar wat gebeurt er precies bij een verkoudheid en wat kunt u hier het beste tegen doen? Zuster Jansen geeft informatie en advies zoals verkoudheid tips, om een verkoudheid te voorkomen en tegen te gaan.

Symptomen verkoudheid

Bij het oplopen van een verkoudheid gaan uw neusslijmvlies, bijholten en keel ontsteken. De oorzaak hiervan is een virus dat uw lichaam is binnengedrongen. Veel verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Wanneer men meerdere keren per jaar een verkoudheid oploopt gaat het steeds om een ander virus. Het virus zorgt ervoor dat slijmvliezen gaan ontsteken en opzwellen. Een overtollige productie van slijm en vocht is het gevolg, waardoor u kunt gaan snotteren, hoesten, niezen, last kunt hebben van waterige ogen en keelpijn kunt oplopen. Ook is een verstopte neus een veel voorkomend probleem bij verkoudheid. Daarnaast kan de verkoudheid doorzetten naar de oren. Dit komt doordat de neus-keelholte in verbinding staat met het middenoor.

Verkoudheid voorkomen

Omdat een verkoudheid eenvoudig kan worden doorgegeven via druppeltjes in de lucht en zelfs via de handen, is een verkoudheid zeer besmettelijk. Een verkoudheid voorkomen heeft vooral te maken met uw weerstand, deze bepaalt hoe vatbaar u bent om ziektes op te lopen. Het is moeilijk om een verkoudheid volledig te voorkomen, omdat u in veel situaties contact met besmette personen niet kunt vermijden. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, een bibliotheek of supermarkt. Vaak weet u van de ander niet direct of hij of zij verkouden is.

U kunt echter wel opletten dat u zelf geen anderen besmet. Hoest bijvoorbeeld zoveel mogelijk in uw handen, nies in uw elleboog, was uw handen regelmatig en voorkom onnodig overmatig lichamelijk contact met mensen.

Wat te doen tegen verkoudheid?

Wat kunt u doen tegen een verkoudheid? Een verkoudheid geneest vanzelf, waardoor medicijnen in de meeste situaties niet nodig zijn. De klachten bij een verkoudheid kunnen echter lang aanhouden en vervelend zijn; de reden dat wij u graag wat tips geven om de klachten te verminderen en de verkoudheid te helpen te genezen.

Verkoudheid tips

  • Stomen kan helpen om de klachten te verminderen.
  • Neusspray kan een verstopte neus tijdelijk verhelpen.
  • Keelpastilles (zoals Strepsils) kunnen een ontsteking in de keel voorkomen.
  • Gorgelen met zout water kan hoofdpijn/verstoptheid verminderen.
  • Rust houden is het beste medicijn.
  • Hydrateren en ventileren helpt om de ziekteverwekkers uit te schakelen.
  • Hygiëne is belangrijk om uitbreiding en verdere besmetting te voorkomen.
  • Vitamine C is de belangrijkste vitamine voor een goede weerstand.


Er zijn ook een aantal dingen die u juist niet moet doen als u het risico op verkoudheid wil verkleinen. Roken kan bijvoorbeeld het slijmvlies extra irriteren, waardoor verkoudheidsklachten langer kunnen aanhouden. Ook uw neus snuiten wordt afgeraden. Bij het vaak en hard snuiten van uw neus kunnen voorhoofdsholtes vollopen en gaan ontsteken. Het ophalen van de neus is dus beter. Bij extreme klachten of klachten die langer dan een maand aanhouden is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha