Vermoeidheid

We zijn allemaal wel eens moe. Of u nu hard gewerkt heeft of een paar dagen wat minder hebt kunnen slapen: het kunnen allemaal oorzaken zijn waarom u meer moe bent dan normaal. Het wordt echter een probleem als iemand een langere tijd vermoeid is en daardoor niet goed meer kan functioneren. Vaak spreken we dan over extreme vermoeidheid of langdurige vermoeidheid. Als iemand last heeft van extreme vermoeidheid bij elke kleine inspanning, dan wordt de term chronische vermoeidheid of het Chronisch Vermoeidheid Syndroom gebruikt.

Chronische vermoeidheid en extreme vermoeidheid

Van chronische vermoeidheid is sprake als iemand maar last blijft houden van vermoeidheidsklachten, over een periode van meer dan zes maanden. Zelfs in rust gaat de vermoeidheid niet over of komt elke keer weer terug. Het kan een behoorlijke weerslag hebben op iemand werk en persoonlijke leven. Er is meestal geen lichamelijke verklaring voor de vermoeidheidsklachten te vinden bij chronische vermoeidheid.

Oorzaak en symptomen vermoeidheid

De oorzaak van oververmoeidheid kan vaak gevonden worden op verschillende gebieden. Een van de meest voorkomende oorzaken is structureel te weinig slapen. Dit hoeft niet alleen te maken te hebben met te laat gaan slapen, maar kan ook komen door slaapproblemen. Andere oorzaken van vermoeidheid zijn stress, bloedarmoede en schildklierproblemen. Iemand die vermoeid is, vertoont vaak verschillende symptomen van vermoeidheid. Denk daarbij aan een futloos en lamlendig gevoel, vermoeide ogen, snel geïrriteerd zijn, problemen met het geheugen, spierpijn ,hoofdpijn en klachten in de schouders, nek en rug.

Behandeling vermoeidheid

Bezoek een huisarts als u last blijft houden van extreme vermoeidheid. Hij of zij zal op zoek gaan naar een lichamelijk probleem dat wellicht achter de vermoeidheid schuilt. Een eerste en gedegen behandeling bij vermoeidheid is door iedereen vaak zelf eenvoudig uit te voeren. Zo helpt het vaak om een vast ritueel voor het slapengaan aan te houden. Door vlak voordat u gaat slapen een bad of douche te nemen, kunt u wellicht ook gemakkelijker inslapen. Verder geldt altijd dat u gezond moet eten en regelmatig moet bewegen. Gebruik geen koffie of suiker vlak voor het naar bed gaan. Ook intensief sporten vlak voor het slapengaan kan een mens wakker houden. Tenslotte helpt het om uzelf overdag niet te druk te maken en stress zo veel mogelijk te vermijden.

 

 

 

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *